Vineri 22 iunie 2012 a avut loc la Roma o noua intalnire a Ordinelor Arhitectilor din cateva tari europene cu care OAR Bucuresti are un protocol de colaborare.
Intalnirea a fost organizata de Ordinul Arhitectilor din Roma si, in afara de presedintele si consilierii de la Roma, la aceasta au participat presedinti, consilieri si / sau delegati ai Ordinelor Arhitectilor din: Paris – Ile de France, Viena, Portugalia Sud, Portugalia Nord, Varsovia, Sofia, Torino si Bucuresti. Din partea OAR Bucuresti a fost delegat dl. arh. Mihai Dutescu.
Principalul scop al acestei intalniri a fost definitivarea si semnarea de catre participanti a doua documente. Primul document a facut obiectul unei sedinte comune ce s-a desfasurat in nov. 2011 la Roma; cel de-al doilea, idem, in martie 2012 la Paris.
Primul document reprezinta in principiu o solicitare pe care Ordinele semnatare o inainteaza catre Consiliul Arhitectilor Europeni, solicitare care contine cateva puncte-cheie:
Al 2-lea document care s-a semnat reprezinta de fapt o reactie a breslei la o Directiva europeana privind lucrarile publice. Prin acest document se atrage atentia elaboratorilor Directivei asupra catorva aspecte ce contravin practicii curente in domeniul arhitecturii, in ceea ce priveste contractarea lucrarilor publice si licitatiile. Cele mai importante puncte asupra carora se atrage atentia sunt:
In plus, in cadrul aceleiasi reuniuni de la Roma s-au discutat aspecte generale privind situatia arhitectrilor tineri (>35 ani) si implicit a stagiarilor. S-au atins subiecte legate de oportunitatea stagiului, durata acestuia, precum si legate de adecvarea educatiei academice la realitatile profesiei.
S-au mai adus de asemenea in discutie cateva probleme referitoare la formarea continua.
La final, a fost facuta o prezentarea a unei retele europene a arhitectilor tineri, numita Wonderland. Prezentarea a fost facuta de arh. Daniela Patti, membru al acestei retele. Prin intermediul acestei retele se pot organiza evenimente culturale, workshopuri, concursuri etc. Exista deja un precedent in ceea ce priveste parteneriatul cu arhitectii din Romania, si anume un workshop care s-a desfasurat in 2011 la Cluj. Reteaua Wonderland este deschisa tuturor celor interesati si intitutiilor dornice sa promoveze profesia si sa colaboreze etc.
arh. Mihai Dutescu