21 aprilie 2018
Sâmbătă, 21 aprilie, orele 10-13, Universitatea București - Facultatea de Chimie, Amfiteatrul Gheorghe Spacu (R1), etaj 1, bd. Regina Elisabeta nr. 4-12
[youtube cRoI6_q3Sy4]
Despre ce vorbim atunci când vorbim despre patrimoniu? Care sunt pașii în evaluarea patrimoniului cultural? Care ar trebui să fie rolul administrației publice în conservarea monumentelor istorice? La ce ne referim atunci când vorbim despre ambientul cultural și de unde ne putem lua inspirația pentru un habitat ideal?
Toate aceste întrebări au un răspuns. Într-un moment în care discuția despre monumentele istorice și păstrarea lor intactă devine una stringentă pentru noi, vă lansăm invitația de a participa la o conferință edificatoare și la un dialog practic.
Dr. Arh. Alexandru Baboș, stabilit în Suedia, vine la invitația OAR București pentru a susține prezentarea pe tema: Ambient cultural în Linköping, Suedia. Cadru legislativ, strategii și provocări. Arh. Baboș va povesti, printre altele, despre cadrul legislativ din România și din Europa, despre strategiile naționale legate de patrimoniu, despre provocările pe care le-a întâlnit ca arhitect în Suedia (o bună parte dintre acestea sunt prezente și în România) și despre protecția și întreținerea ambientului și peisajului cultural suedez.
Arhitectul Alexandru Baboș, de origine română, este stabilit în Suedia. Expert în patrimoniu, profesează de 24 de ani. A făcut studii de arhitectură la București și Lund, este doctor în istoria arhitecturii, specializat în arhitectură de lemn eclezială europeană. În prezent este expert în ambient cultural în municipalitatea Linköping, una dintre cele mai mari din Suedia. Lucrează cu programe strategice de protecție, integrare și dezvoltare a patrimoniului, este implicat în proiecte de urbanism și planuri de dezvoltare a teritoriului cu focus pe ambientul cultural. Colaborează cu urbaniști, arhitecți, ingineri, specialiști, constructori, politicieni și diverse autorități în proiecte de renovare și dezvoltare a diverselor propietăți private și publice. Consiliază pe teme de patrimoniu firme, proprietari, instituții, profesioniști, școli și cetățeni.
Lucrarea sa de doctorat, cu titlul “Pe urmele unei tradiții constructive sacre. Biserici de lemn, meșteri și ctitori în Maramureș până la cumpăna secolului al XVIII-lea », a apărut în Suedia, cu sprijinul Institutului Tehnologic din cadrul Universității din Lund. Cartea este pusă la dispoziția tuturor celor interesați de subiect și poate fi descărcată de pe pagina Universității: https://bit.ly/2JGmxOm.
Fișiere atașate:
01 Ambient cultural 18 Bucuresti.pptx (9M)
02 Despre LK.pptx (14M)
03 Evaluare PBL 2017.pptx