Prima paginăAnunțuriaprilie 2025 › Întâlniri online în cadrul proiectului de cercetare „Arhiva de arhitectură: căminele interbelice”
16 aprilie 2025 • Evenimente

Întâlniri online în cadrul proiectului de cercetare „Arhiva de arhitectură: căminele interbelice”

Asociația Istoria Artei vă propune mai multe întâlniri online în cadrul proiectului de cercetare „Arhiva de arhitectură: căminele interbelice” în vederea valorificării informațiilor regăsite în fondurile documentare inedite. Pe parcursul a următoarelor două conferințe vor fi prezentate căminele de ucenici din Ardeal din perioada 1928-1940. Ne referim aici la căminele de ucenici construite pentru această funcțiune de statul român, prin intermediul Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirii Sociale, clădiri a căror funcționare este finanțată ulterior tot de stat. 

Căminele de ucenici erau destinate categoriei de vârstă între 14 și 18 ani. Conform legii, puteau fi ucenici cei care  au împlinit vârsta de 14 ani (dar nu mai mult de 16 ani) și au absolvit cursul primar. Părinții trebuiau să achite costurile găzduirii copiilor, în anii ’30, sub ministeriatul lui Ion Nistor, investindu-se și într-un program de burse care să acopere aceste cheltuieli. Ucenicii încheiau un contract cu patronii atelierelor și fabricile unde lucrau, legal fiind și atunci un program de 8 ore, care să le permită și studiul seral și odihna în cămin. Din păcate, exista o discrepanță mare între remunerația ucenicilor și a ucenicelor și uneori se abuza de programul lor de lucru în detrimentul educației.

Conform definiției din lege, „Căminele de ucenici sunt instituții create cu scopul de a asigura ucenicilor din meserii, industrii și comerț: locuință, hrană și odihnă, în condiții igienice, precum și o educație îngrijită”. 

În prima conferință susținută de istoricul Mircea Pașca sunt prezentate la modul general căminele de ucenici din Ardeal. Căminul de ucenici din Oradea, proiectat în 1937-1938 este un studiu de caz de edificiu multifuncțional, modern. A fost conceput de arhitectul Petre Haralambie Ionescu (1904-1968) despre care vom afla mai multe detalii, atât din fondul Corpul arhitecților cât și din Arhiva Uniunii Arhitecților din România. 

În a doua conferință a istoricului Mircea Pașca, programată în 14 mai, vor fi prezentate căminele de ucenici construite de Ministerul Muncii în Ardeal în perioada interbelică: Cluj, Târgu Mureș, Alba Iulia, Brașov, Hunedoara, Dej, Timișoara, Arad. 

Căile de acces gratuit sunt următoarele:

24 aprilie, de la ora 18:20-18:30 meet.google.com/jix-hmsy-duy

            14 mai, de la ora 18:20-18:30 meet.google.com/jtc-uats-kez

Mircea Pașca este istoric, cercetător orădean. A obținut doctoratul în istorie la Universitatea din Oradea în 2008 și este autorul mai multor volume din seria „Arhitectură și locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea”și în seria „Arhitectură și Locuire în Oradea Interbelică”. Prin intermediul cărților sale apărute la Editura Argonaut prezintă clădirile publice sau destinate locuirii, tipologia lor, comanditarii, parcelările, reconstituind istoria urbană având ca punct de pornire proiectele inițiale depistate în arhive.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ .

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de arhitectură.