Vernisajul expoziției de fotografie Încotro? care a avut loc în spațiul expozițional al filialei în data de 13 februarie a fost despre puterea fotografiei de a transmite frumusețea din lumea largă văzută prin ochii celui care imortalizează imaginea. Lucrările expuse sunt semnate de Mircea Dumitrescu, Cristian Duca-Damian, Victor Mitroi și Laura Dimitriu.
Fotografiile din expoziția Încotro? vorbesc despre granițe care pot fi depășite, despre detalii cotidiene, contraste efemere, explorarea realității existente și crearea celei viitoare, despre cotidianul de lângă noi, privit naiv, ca o poveste.
„Genericul expoziției de fotografie „Încotro?” se înscrie în paradigma tradiționalelor interogări prezente în cultura europeană a ultimilor două secole, celebrul tablou al lui Gauguin „De unde venim? Ce suntem? și Încotro ne îndreptăm?” (1897) fiind aici un jalon extrem de simptomatic. Or, cvartetul celor patru protagoniști ai evenimentului de la Expohub OAR București – Laura Dimitriu, Mircea Dumitrescu, Cristian Duca-Damian și Victor Mitroi, aparținând unei generații necontaminate de stereotipurile unor viziuni desuete sau ideologii perimate, – și-a propus din capul locului o abordare pe cât de sinceră pe atât de obiectivă a realității aflate în fața „camerei de luat vederi”. A trecut aproape un secol de la „Omul cu aparatul de filmat” al lui Dziga Vertov, dar provocarea cauzată de scufundarea în liniștea sau tumultul vieții cotidiene nu și-a modificat dimensiunile sau amploarea. Astfel, pacea și serenitatea unor peisaje pastelate, prinse în condiții atmosferice tranzitorii, coexistă cu vacarmul unor bâlciuri și cu forfota unor piețe sau străzi central- sau est-europene. Verticalele promontoriilor își găsesc contraponderea în imaginile unor văi cu câmpii cultivate, ale căror ritmuri orizontale asigură un echilibru și o abundență similare celor exaltate cândva de Bogdan Petriceicu Hașdeu în poezia-i „Muntele și valea”. Portretele contemporanilor – majoritar necunoscuți – formează o galerie de imagini prin care transpare psihologia timpurilor în care trăim. Din când în când putem observa și artefacte umane – sculpturi și ecorșeuri insolite, desene sau graffiti pe pereți, aragazuri și covoare înfășurate „în spirală”, manechine etalând sacouri „à la René Magritte”, umbrele desсhise sau autoturisme staționând. Nu lipsesc nici ipostazele comice ale realității – aici prioritatea aparține celor domesticiți de noi – astfel, un câine navigând împreună cu stăpânul său într-o luntre gonflabilă pare a fi o imagine simptomatică în acest context. Habitatul uman – sofisticat sau banal, turbulent asemeni unui supermarchet sau liniștit asemeni unei săli de muzeu – este reușit exemplificat de „interioarele” expuse în Sala mică. Aceste interioare – împreună cu cele patru cărți-poștale-suvenir – atât de eterogene ca limbaj și cromatică, aparținând fiecare unui alt autor, – întregesc impresia oferită de expoziție și generează acel numitor comun care oferă sens și structură unei lumi altminteri dificil de asimilat.”
(Constantin I. Ciobanu)
Expoziția Încotro? va putea fi vizitată până în data de 24 februarie 2025, în timpul programului de lucru al filialei: luni - joi – 09:00 -17:00, vineri – 09:00 -14:00.