Apreciem interesul Parlamentului pentru profesia noastră manifestat prin Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.184/2001, republicată, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, inițiativă depusă la Senat în data de 06.02.2025.
Cu acest prilej, tragem un semnal de alarmă și asupra unor altor aspecte de maximă importanță pentru organizarea profesiei de arhitect. Printre acestea se numără prevederile insuficiente cu privire la entitățile comerciale în care se poate exercita dreptul de semnătură al arhitecților.
De aceea propunem, după model european și după modelul altor profesii din România, ca, în persoanele juridice în care își pot exercita arhitecții dreptul de semnătură, arhitecții să aibă mai mult de jumătate din capitalul social, din drepturile de vot și din pozițiile de directori generali.
Mai detaliat, propunem modificarea punctului (4), art. 18 din Legea 184/2001 și adăugarea următoarelor puncte:
FORMA ACTUALĂ
(4) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1), care nu au în cadrul personalului un arhitect cu drept de semnătură și care desfășoară activități de proiectare, au obligația ca, pentru întocmirea documentațiilor de urbanism și a proiectelor de arhitectură supuse aprobării sau autorizării, să folosească pe baze contractuale serviciile unui arhitect cu drept de semnătură.
FORMA PROPUSĂ:
(4) Acțiunile persoanelor juridice prevăzute la alin. (1) trebuie sa fie in forma nominativă.
(5) Mai mult de jumătate din capitalul social și din drepturile de vot trebuie să fie deținute de:
(a) unul sau mai mulți arhitecți persoane fizice sau una sau mai multe persoane fizice stabilite într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau parte la Acordul privind Spațiul Economic European și care își exercită în mod legal profesia de arhitect în România.
(b) firme de arhitectură sau persoane juridice stabilite într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau parte la Acordul privind Spațiul Economic European, pentru care mai mult de jumătate din capitalul și drepturile de vot sunt deținute de persoane calificate și care exercită în mod legal profesia de arhitect în statul respectiv.
(6) Persoanele juridice asociate care nu sunt firme de arhitectură nu pot deține mai mult de 25% din capitalul social și din drepturile de vot ale firmelor de arhitectură.
(7) Calitatea de membru al unui nou asociat este supusă aprobării prealabile a hotărârii adunării generale cu o majoritate de două treimi.
Această prevedere nu se aplică în cazul în care persoana juridică este birou individual de arhitectură.
(8) Președintele Consiliului de Administrație, directorul general dacă există doar unul, cel puțin jumătate dintre directorii generali, membrii consiliului de administrație și directorii, precum și cel puțin majoritatea simplă a membrilor consiliului de trebuie să fie persoane menționate la (5) a).
https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b30&an_cls=2025