Prima paginăAnunțurifebruarie 2025 › OAR București solicită Primăriei Municipiului București realizarea regenerării urbane a Depoului Victoria prin procedura legală a Concursului de Soluții
3 februarie 2025 • Agenda O.A.R. București

OAR București solicită Primăriei Municipiului București realizarea regenerării urbane a Depoului Victoria prin procedura legală a Concursului de Soluții

OAR București solicită Primăriei Municipiului București realizarea regenerării urbane a Depoului Victoria prin procedura legală a concursului de soluții. Orice proiect care are în vedere această regenerare urbană atât de dificilă și importantă pentru București, trebuie să fie realizată în urma unui astfel de concurs de soluții.

Reamintim că procedura de concurs de soluții este tipul de achiziție publică din Legea 98/2016, Paragraful 8, necesară identificării celei mai bune soluții pe un sit dat, având criterii  calitative, concurențiale, în urma unei jurizări din care fac parte profesioniști. Concursul de soluții, ca modalitate de achiziție publică a serviciilor de proiectare, este cu atât mai necesar în cazul unor situri complexe cu impact urban public major, cum este cel de la Depoul Victoria, ce face parte din Zona Protejată.

Atragem atenția că realizarea temei pentru un concurs de soluții are la bază două componente: (1)  expertiza profesională a specialiștilor, arhitecți, urbaniști, peisagiști, ingineri, sociologi etc., și (2) dorințele/aspirațiile locuitorilor orașului, rezultate din dezbateri publice realizate într-un cadru structurat, definit de zona societății civile, de mediul cultural și comunitățile interesate (inclusiv cea antreprenorială). Deoarece situl Depoului Victoria este  extrem de important pentru toată zona centrală a Bucureștiului, intențiile de regenerare urbană, tema, documentațiile urbanistice, precum și etapele ulterioare de proiectare pe care le presupune operația trebuie integrate profesionist într-o procedură de concurs de soluții care să situeze cadrul corect al abordării

OAR București atrage atenția și că orice intenție de intervenție amplă pentru Capitală trebuie integrată și pusă în contextul PUG-ului București, care reprezintă, conform Legii 350/2001, singura strategie de dezvoltare corectă a unui oraș. 

Din discuțiile purtate de OAR București cu elaboratorii PUG-ului București, știm că acest document va fi supus dezbaterii profesionale la începutul anului 2025. Unul din subiecte va fi și identificarea unor zone strategice, situri cu potențial pentru realizarea în perspectivă a unor obiective majore de arhitectură pentru Capitală. Zona definită de Depoul Victoria prezintă nu numai un grad mare de complexitate, cu impact pentru ansamblul Capitalei, dar și un mare potențial strategic.

În acest context, OAR București salută inițiativa PMB de regenerare urbană a Depoului Victoria, precum și eforturile ADIZMB și ale asociațiilor partenere pentru realizarea unor dezbaterii cu publicul, dar atrage atenția că întregul demers trebuie făcut printr-o procedură de concurs de soluții așa cum sunt realizate proiecte și investiții similare în toate capitalele Europene.