Prima paginăAnunțuriianuarie 2025 › Podcast OAR București – Fast Talks #33 – Din ce se compune prețul unui proiect rezidențial?
28 ianuarie 2025 • Agenda O.A.R. București

Podcast OAR București – Fast Talks #33 – Din ce se compune prețul unui proiect rezidențial?

Invitați: 

          Raluca Antonescu, manager al proiectului Fosta Fabrică(cea mai mare inițiativă privată de consolidare și conversie monumente din Bucureștiul anului 2024);

•          Adrian Vascu – senior partener Veridio, fost președinte ANEVAR(Asociația Națională a Evaluatorilor din România);

•          Cristian Vasiliu – managing director ROFMA (Asociația Română de Facility Management);

Gazda: dr. arh. Emil Ivănescu – Președinte OAR București 

O discuție despre locuințe - cum se compune prețul locuințelor? Eveniment organizat  în cadrul programului inițiat de OAR București - Arhitect antreprenor. 

Aspecte importante care au fost discutate:

·         Investitorul  consideră că un proiect rezidențial corect executat are două componente esențiale – activele și mâna de lucru. Costurile cu capitalul uman se ridică la aproximativ 50% din valoarea proiectului, iar restul de 50% este constituit din prețul terenului, respectiv al imobilelor (în cazul celor care pe respectivul teren există construcții precum monumentele istorice) și partea de proiectare, cu tot ce implică ea.

·         Tot din perspectiva unui investitor, în sectorul imobiliar, biroul de proiectare este un element cheie, care definește un proiect și care ar trebui să constituie un factor important în determinarea valorii unei clădiri. 

·         Biroul de arhitectură este cel care poate oferi clientului o imagine despre calitatea proiectului respectiv și de aceea, descrierea proprietății ar trebui să includă și numele arhitectului.

·         Conștientizarea și educarea pieței imobiliare. Pe ciclul costului total al unei proprietăți, proiectarea și construcția reprezintă undeva la 25% cost de viață, restul de 75% este costul de funcționare a clădirii pe perioada de funcționare/folosire a acesteia. Procentul poate fi redus printr-o bună colaborare între arhitecți și cei care se ocupă de facility management. Cu cât crește calitatea construirii, cu atât costurile ulterioare de locuire, administrare, reparații uzuale pe durata de exploatare, vor fi mai mici.

·         Aici intervine rolul arhitectului, care poate propune folosirea tehnologiilor de ultimă generație, în așa fel încât un proiect realizat acum să fie adaptat și cerințelor pe care piața le va avea peste 10 ani. 

·         Experții evaluatori explică că, deocamdată,  în determinarea valorii acelui proiect, piața nu ia în calcul numele arhitectului care semnează un proiect anume.

·         Cu toate acestea, proiectele care au o certă valoare arhitecturală sunt bine primite de piață. Este important ca oamenii să aibă acces la informațiile despre proiectele de arhitectură de calitate. 

·         Costuri de service charge – în România nu există o analiză bine făcută pentru clădirile rezidențiale. 

·         Cele mai importante categorii de servicii care intră in categoria de service charge: pază, securitate, pompieri, mentenanța tehnică generală a clădirii, serviciile de curățenie, apoi urmează partea de landscaping, best management, waste management. 

·         Service charge-ul conține cheltuielile de exploatare. 

·         Costul final al unei clădiri este dat de context și scopul pentru care a fost construită.  




Vezi toate podcasturile OAR București