Anul 2025 începe cu știrea unui incendiu izbucnit pe data de 5 ianuarie 2025, într-un ansamblu de patrimoniu: Școala „Ciocanul” - Liceul Industrial „Timpuri Noi”, ansamblu clasat în lista monumentelor istorice, la poziția 908, cod B-II-m-B-18635.
Acesta este un monument de sfârșit de secol XIX și reprezintă un simbol pentru cartierul evreiesc, dar și pentru o arhitectură dedicată educației construită acum mai bine de 100 de ani în România. Întreg ansamblul, valoros din toate punctele de vedere, pare că a fost lăsat părăsit, deși există obligativitatea legală a întreținerii, reabilitării și bunei gestionări a lui.
În acest sens, OAR București atrage atenția asupra pericolului dispariției unui ansamblu de patrimoniu specific Bucureștiului interbelic, care ar fi trebuit restaurat și refolosit, nu abandonat sau lăsat, posibil, intenționat în paragină.
Din păcate, în București, dar și în alte orașe din țară, soarta unor monumente aflate în zone centrale urbane este pecetluită prin diferite accidente sau practici mai mult sau mai puțin fortuite, care implică sabotarea constantă a fondului construit și de patrimoniu până la degradarea totală a acestuia.
Consolidarea și restaurarea ansamblului Școlii "Ciocanul" și reintroducerea lui în viața orașului ca program cu funcțiuni publice și educaționale, poate aduce o valoare imensă întregii zone, precum și Capitalei. Pentru aceasta este nevoie de dialog, de comunicare și o bună strategie de dezvoltare care va trebui să fie prezentă în PUG-ul Bucureștiului.
Pe această cale solicităm Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București, precum și altor instituții abilitate să analizeze și să soluționeze acest caz cât mai rapid, daunele provocate de incendiu fiind posibil să se afle sub incidența Legii 422/2001, reactualizată, cu privire la pază, lipsa conservării și a întreținerii.
Școala „Ciocanul”, conform studiului istoric realizat în mai 2017 de doamna arhitect Ruxandra Nemțeanu, reprezintă „prima școală evreiască de meserii (Calea Dudești nr. 127), înființată în anul 1899, la inițiativa industriașului Adolf Salomon. Ea devine o școală profesională românească, cu diplome recunoscute în străinătate. Denumirea școlii dă și numele străzii din apropiere, care a rămas și în prezent, strada Ciocanul. Comitetul școlii era alcătuit din cei mai cunoscuți industriași evrei ai Capitalei: Orenstein, Prager, membri în Comitetul Central al Școlilor Israelite din București, alături de Blank, Halfon, Focșăneanu. Școala avea secțiunile de mecanică, lăcătușerie, tinichigerie, electrotehnică, instalații de calorifere (din 1915). Ansamblul are valoare memorial-simbolică mare, în contextul apartenenței la Cartierul Evreiesc,” zonă istorică și celebră a Bucureștiului.
Menționăm că pentru orice problemă observată într-un sit de patrimoniu bucureștean, OAR București are platforma 112 Patrimoniu pe care puteți să atrageți atenția asupra oricărui incident apărut la o clădire de patrimoniu, ansamblu sau sit de patrimoniu. www.112patrimoniu.ro
Credit foto: arh. Yvonne Toader