Prima paginăAnunțurioctombrie 2024 › Gala de decernare a premiilor competiției Anualei de Arhitectură București 2024
29 octombrie 2024 • Evenimente

Gala de decernare a premiilor competiției Anualei de Arhitectură București 2024

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România a organizat în data de 17 octombrie 2024 Gala și Expoziția Premiilor Anualei de Arhitectură București (AAB) 2024, ediția a XXII-a. Evenimentul s-a desfășurat în Hala Uzinei Electrice Filaret, monument de arhitectură industrială grupa A, un spațiu industrial incredibil de generos, prea puțin exploatat. 

La eveniment au participat peste 1200 de invitați – arhitecți aflați la început de drum, arhitecți consacrați, persoane interesate de ceea ce înseamnă fenomenul arhitectural de calitate. 

În competiția AAB 2024 au fost înscrise sute de proiecte de arhitectură realizate în ultimii doi ani în București. La evenimentul petrecut în Hala Uzinei Electrice Filaret au fost premiate cele mai valoroase proiecte înscrise în competiție la una din cele patru categorii: Arhitectura construită, Arhitectura spațiului interior, Cercetare prin arhitectură, respectiv Arhitectura de portofoliu. Juriul care a desemnat proiectele câștigătoare este format din profesioniști arhitecți care profesează în marile orașe ale lumii: de la Ruth Schagemann (Președinte al Consiliului Arhitecților din Europa), la Francisco Aires Mateus (Elvetia), Tue Hesselberg Foged(Danemarca), Daniel Zielinski (UK), Frane Stančić(Olanda), Sergei Sviatchenko(Danemarca), precum și arhitecti români - Angela Kovacs, Ioana Alexe, Simina Dron, Ileana Tureanu, Catalin Berescu, Augustin Ioan, Crina Popescu. 

Felicitări câștigătorilor, le mulțumim pentru încredere! Proiectele premiate, precum și cele nominalizate ori înscrise în competiția AAB 2024 pot fi văzute la adresa 

https://www.anuala.ro/proiecte/

În urma procesului de jurizare, membrii juriului au apreciat calitatea proiectelor înscrise în concurs dar și dificultatea cu care au fost nevoiți să compare proiecte cu cerințe și scări diferite. Au fost apreciate proiectele care au încercat să rezolve probleme de dialog urban în cadrul unui context dificil care a necesitat gestionarea de parametri volumetrici și arhitecturali diferiți.

Alături premiile acordate la cele patru categorii, anul acesta au fost instituite premiile pentru “Cel mai Bun Client de Arhitectură”, “Arhitectură și Administrație” și Premiul „Octav Doicescu”. 

Conceptul trofeului Anualei de Arhitectură București 2024 este o cărămidă în format tradițional fabricată din reciclarea de materiale textile și a hârtiei. Mesajul trofeului readuce în prim-plan importanța realizării unei arhitecturi durabile în contextul economiei circulare, o arhitectură prietenoasă cu mediul care este caracterizată de cele trei valori ale New European Bauhaus: incluziune, sustenabilitate și estetică.

Tema curatorială a AAB 2024 este Bucureștiul Sustenabil - Towards A New Economy For Europe's Built Environment, iar tema Galei pentru AAB 2024 a fost Activăm împreună Hala Uzinei Electrice Filaret!

Decernarea premiilor pentru proiectele înscrise în competiția AAB 2024 a fost un argument puternic despre cum poate fi salvat prin activare patrimoniul industrial din București și din România.

Curatorul celei de-a XXII-a ediții a Anualei de Arhitectură București(AAB) 2024 este grupul internațional de cercetare Dark Matter Labs prin reprezentanții lui, principalii fondatori ai grupului: arh. Indy Johar(Anglia), arh. Ivana Stancic(Danemarca) și urb. Joost Beunderman(Olanda).

Dark Matter Labs este implicat activ în misiunea UE pentru 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și în New European Bauhaus. De asemenea, acesta colaborează cu numeroase orașe, organizații filantropice și alte organizații pentru a accelera tranziția către un viitor regenerabil și echitabil.

Tema generală a Anualei de Arhitectură București 2024 urmează triada Anualelor centrate pe programul european New European Bauhaus, ale cărui valori principale sunt: sustenabilitatea, incluzivitatea și estetica. Anuala de Arhitectură București aplică în fiecare an, ca optică de cercetare, câte o valoare europeană Bucureștiului și îl analizează din această direcție.

Mulțumim partenerilor noștri, le suntem recunoscători - Wienerberger RomâniaREHAU RomâniaROMCIM a CRH CompanyDecorioAlukönigstahl RomâniaOlovina, Serve, precum și partenerilor media - Igloo magazineRevista ZeppelinDesignist.roB365.roRevista Arhitectura.