Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a organizat prima ediție a Summitului Capitalelor Europene pentru Arhitectură, Urbanism și Administrație. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2024 și a avut loc la Sala Tronului – MNAR în data de 2 octombrie 2024.
Scopul Summitului a fost acela de a crește gradul de colaborare între profesioniștii din domeniul proiectării, construcțiilor, industriilor creative, mediului academic și cel administrativ. Evenimentul, susținut de Primăria Municipiului București, a reunit zeci de experți și lideri din zona de urbanism din capitale europene, promovând dialogul și schimbul de idei esențiale pentru conturarea unui viitor urban sustenabil. Printre temele discutate s-au numărat cele legate de revoluția verde în arhitectură și urbanism, colaborarea interdisciplinară și transformarea digitală a administrației urbane.
Emil Ivănescu, președintele Filialei București a OAR, a declarat despre eveniment: „Acest summit reprezintă un prim pas important în direcția colaborării între multiplele domenii implicate în transformarea capitalelor europene. Suntem încrezători că dialogul început astăzi va avea un impact pozitiv pe termen lung, prin implementarea unor soluții eficiente și inovatoare.”
Prezent la întâlnire, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat necesitatea unui parteneriat între administrația locală și Guvern. “Noi avem trei priorități legate de urbanism în București: 1. Cum dezvoltăm orașul pe principii corecte, științifice, și pentru asta suntem în curs de elaborare a Planului Urbanistic General; 2. Avem o puternică dezbatere cu privire la spațiile verzi, absolut necesare orașului. Este important ca și această chestiune să fie tranșată tot pe principii corecte; 3. Să nu uităm de patrimoniu. Când vorbim de protejarea acestuia, societatea noastră începe să înțeleagă că nu este doar o obligație morală, ci și una care ține de potențialul economic de dezvoltare a Bucureștiului.”
Edilul șef al Bucureștiului a venit și cu câteva propuneri punctuale prin care să mărească spațiul verde al Capitalei. “Este necesar să avem un parc nou în București. Și asta depinde de P.U.G. În prezent, avem niște oportunități, cum ar fi cele 60 de hectare de teren din Militari, despre care eu cred că ar trebui să ajungă la municipalitate. Apoi, în spatele stadionului Ghencea există un un teren de 150 de hectare, putem avea acolo un parc. Momentan, terenul este la Ministerul Apărării. Și, deși nu e o suprafață la fel de mare, dar foarte interesantă, esplanada de lângă Biblioteca Națională. Cred că Bucureștiului îi lipsește un mare spațiu de întâlnire, central, așa că avem nevoie de un astfel de spațiu verde. Toate aceste lucruri țin de elaborarea P.U.G și de colaborarea din acest mandat cu Guvernul”, a declarat Nicușor Dan.
Prezent la Summit, președintele Institutului Cultural Roman, Liviu Jicman, a vorbit despre conexiunea dintre cultură și dezvoltarea urbană. “Din perspectiva mea, în centrul oricărui oraș se află bogăția sa culturală și dezvoltarea urbană, care, împreună, nu numai că reflectă identitatea, ci modelează evoluția societății. Viața culturală se intersectează cu planificarea urbană și eforturile administrației publice.”
Printre specialiștii în urbanism prezenți la Summitul de la București s-au numărat Ruth Shageman, președintele ACC’s Europe, Gregor Reichenberg, viceprimar al Primăriei Maribor, arhitectul Monika Konrad, director al Biroului municipal de urbanism din cadrul Primăriei Varșovia, Svetlana Dogotaru, arhitect șef al Primăriei Chișinău, Anisa Mance, director al Biroului de dezvoltare urbană din cadrul Primăriei din Tirana, Csapó Balázs, președintele Camerei Arhitecților din Budapesta; Anton Kolomeitsev, arhitect șef al Primăriei din Lviv; arhitectii Ivana Stancic și Joost Beunderman, din partea Primăriei Copenhaga, reprezentanți Dark Matter Labs, curatorii Anualei de Arhitectură București 2024.
Toți cei prezenți au subliniat importanța aplicării principiilor de dezvoltare durabilă și a designului ecologic în proiectele viitoare. S-a discutat și despre necesitatea integrării soluțiilor verzi în planificarea urbană pentru a combate efectele schimbărilor climatice. În plus, specialiștii prezenți au subliniat nevoia unui dialog constant și a unei cooperări mai strânse pentru a asigura un echilibru între inovație și conservare, estetică și funcționalitate. Un alt subiect central al Summitului a fost accelerarea proceselor digitale în urbanism și arhitectură. În cadrul panelurilor de discuție s-a punctat rolul tehnologiilor avansate în optimizarea serviciilor publice și în facilitarea unui proces mai transparent și eficient de aprobare a proiectelor.
Summitul Capitalelor Europene pentru Arhitectură, Urbanism și Administrație a oferit, de asemenea, oportunități de networking între reprezentanți din diverse orașe europene, deschizând calea pentru viitoare colaborări și inițiative comune menite să îmbunătățească calitatea vieții urbane.