Prima paginăAnunțurioctombrie 2024 › Lansarea Platformei MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism
21 octombrie 2024 • Profesional

Lansarea Platformei MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism

Platforma MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism este un instrument informatic care vine în sprijinul autorităților locale prin eficientizarea procesului de avizare la nivelul MDLPA și va putea fi utilizat de către urbaniștii cu drept de semnătură. 

Mai multe detalii, aici:  https://www.mdlpa.ro/pages/platformaavizaredocumentatiiurbanism.  





MDLPA continuă digitalizarea și eficientizarea procedurilor de avizare în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului

Pentru eficientizarea procesului de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a celor de urbanism care intră în competența de avizare a MDLPA potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 01.11.2024 urbaniștii cu drept de semnătură pot încărca documentațiile direct prin intermediul Platformei MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism.

Platforma poate fi accesată la https://aviz.mdlpa.ro/.

Prin acest demers MDLPA vine în sprijinul autorităților locale prin eficientizarea procesului de avizare a planurilor urbanistice și a celor de amenajare a teritoriului a căror implementare contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor și la dezvoltarea durabilă locală și regională.

Astfel, platforma asigură transmiterea structurată și standardizată a documentațiilor, proces ce va simplifica procedura de analiză a conformității administrative, premergătoare analizei tehnice a documentațiilor și va certifica faptul că documentațiile sunt elaborate și transmise doar de către persoanele certificate conform legii să elaboreze astfel de documentații care odată aprobate devin acte cu caracter normativ.

Platforma MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism vine, în principal, în sprijinul specialiștilor care elaborează aceste tipuri de documentații. Prin utilizarea platformei și a semnăturii electronice se pot diminua anumite costuri, eliminând deplasarea elaboratorilor sau a reprezentanților autorităților locale la sediul instituției pentru depunerea documentațiilor, tipărirea unui volum mare de piese scrise și desenate, transmiterea prin poșta a unor CD-uri cu documentații sau transmiterea prin poșta electronică a unui volum foarte mare de date.

Utilizarea platformei https://aviz.mdlpa.ro/ reprezintă o alternativă la dispoziția beneficiarilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism care pot opta, în continuare, să depună fizic documentațiile la registratura instituției sau să transmită documentația la registratura electronică a MDLPA. Reamintim că documentațiile de amenajare a teritoriului și cele de urbanism sunt documentații complexe iar fișierele rezultate au, în anumite situații, o dimensiune care face imposibilă transmiterea acestora prin email.

Utilizatorii cu drept de acces în platformă sunt specialiștii înscriși în Tabloul Național al Urbaniștilor din România. În cadrul platformei, urbaniștii cu drept de semnătură vor putea să: încarce documentațiile ce necesită avizarea MDLPA;

Accesul în platformă se realizează doar în baza semnăturii electronice profesionale (certificat calificat pentru semnătură electronică emis în conformitate cu prevederile OUG nr. 140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcții, arhitectură și urbanism și cu normele metodologice de aplicare aprobate prin Ordinul nr. 4.134/3.875/2020). 

Întrucât cadrul legal stabilește utilizarea platformelor digitale ca alternativă la depunerea documentațiilor la registratura instituției, vor continua să coexiste o perioadă posibilitățile de transmitere menționate anterior, însă speranța este ca elaboratorii și beneficiarii documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism să înțeleagă beneficiile digitalizării procedurii și să opteze pentru utilizarea platformei.

Instrumentul de validare

Un alt instrument digital pus la dispoziția elaboratorilor gratuit de către MDLPA este instrumentul de validare (inclusiv variantă desktop) care poate fi descărcat din platforma Date Locale (https://datelocale.mdlpa.ro). 

Acest instrument poate fi utilizat pentru eficientizarea procedurii de verificare a conformității structurii de date spațiale aferente proiectelor de documentații de amenajare a teritoriului sau a documentațiilor de urbanism, cu normele tehnice aprobate prin OMDLPA nr. 904/2023, anterior transmiterii către MDLPA a documentației spre avizare (transmitere prin intermediul platformei https://aviz.mdlpa.ro/ , fie prin registratura electronică a MDLPA la următorul link: https://cauta.mlpda.ro/upload_form sau depusă la registratura instituției). 

După aprobare documentația se transmite prin intermediul platformei datelocale.mdlpa.ro în vederea publicării în Observatorul Teritorial Național.

Menționăm că Platforma MDLPA de avizare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documențațiilor de urbanism a fost realizată în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu” SIPOCA 50

https://www.mdlpa.ro/pages/sistematizarealegislatieiconsolidareacapacitatiiadministrative și este deja utilizată pentru modulul de back office și cel aferent activității Comisiei Naționale de Dezvoltare Teritorială, comisie ce fundamentează decizia de avizare din punct de vedere tehnic.

De asemenea, menționăm că Platforma https://datelocale.mdlpa.ro a fost realizată în cadrul proiectului „ Îmbunătățirea cadrului de fundamentare și evaluare a politicilor publice de dezvoltare teritorială” SIPOCA 713 - https://www.mdlpa.ro/pages/proiectsipoca713.