Modificări legislative din domeniul resurselor umane
Vă prezentam ultimele modificări legislative din domeniul resurselor umane, cu mențiunea că pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu responsabilul dumneavoastră de cont.
1. Ordinul nr. 4679/2024 privind modificarea valorii nominale a unui tichet de masă în semestrul II al anului 2024
- Începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși cuantumul de 40.04 lei.
- Noua valoare se va aplica și în primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv ianuarie și februarie 2025.
- Prin urmare, începând cu luna octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă acordat devine 40.04 lei. Totuși angajatori pot oferi în continuare tichete de masă sub maximul menționat în lege.
- Tichetele de masă rămân pe aceeași schemă de taxare, cu impozit 10% și contribuția de sănătate 10%.
2. Modificarea valorii tichetelor de creșă
- Ordinul nr. 5.339/2.025/2024 prevede creșterea valorii tichetelor de creșă, începând cu luna octombrie 2024. Valoarea sumei lunare care se acordă sub forma biletelor de valoare este de 660 lei.
- Valoarea nominală stabilită mai sus se aplică pentru semestrul II al anului 2024, precum și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, potrivit legii.
3. Modificarea valorii tichetelor culturale
- Ordinul 4.680/3.219/2024 actualizează valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale astfel: maximum 220 lei/lună, respectiv de maximum 440 lei/ eveniment, pentru semestrul II al anului 2024.
- Valoarea nominală stabilită mai sus se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, potrivit legii.
4. Modificarea procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni
- Potrivit ordinului 1938/ 2024 se simplifică procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni.
- Astfel, noul ordin se referă la cetățenii Ucrainei care provin din zona de conflict armat din Ucraina și care doresc să se încadreze în muncă, dar care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București pentru a fi înregistrați.
- Înregistrarea se face în baza pașaportului, actului de identitate sau a oricărui act ce atestă identitatea.
- După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
- După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă, pe un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor și experienței declarate de persoană, și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator.
- În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, acesta completează declarația pe propria răspundere, împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.