Filiala București a Ordinului Arhitecților din România a organizat pe 3 octombrie, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2024, conferința publică susținută de Francisco Aires Mateus.
A fost pentru prima dată când marele arhitect portughez a vizitat România și a susținut o conferință în București despre proiectele dezvoltate în cadrul studioului de arhitectură Aires Mateus din Lisabona, pe care îl deține împreună cu fratele său, Manuel Aires Mateus.
Facem o reverență în fața lui Francisco Aires Mateus care și-a prezentat ultimele lucrări cu o acuratețe de chirurg, fără să omită niciun element important. Profesorul de la Accademia di Architettura, Mendrízio, Elveția, a fascinat publicul prin felul în care știe și poate să transmită despre viziunea lui asupra arhitecturii: cu profunzime, căldura, asocieri incredibile cu toate domeniile care țin de artă, cu multă răbdare și curiozitate, cu bucuria că ceea ce faci va dăinui.
Profesorul de la Accademia di Architettura, Mendrízio, Elveția, a vorbit despre fazele incipiente ale unui proiect – de la toate elementele naturale din locul unde vei proiecta, la ce fac fenomenele naturale cu aceste elemente, la faptul că este bine să construiești cu materialele pe care le ai local, să găsești dimensiunea și forma ideală pentru relația interiorului cu exteriorul. De la felul în care prezența unui element îl generează pe celălalt, la clădirile care nu trebuie dărâmate dacă stau în picioare, la importanța relației cu clientul față de care trebuie să arăți empatie, întelegere, răbdare, încredere. De la dificultatea de a face o alegere atunci când trebuie să scoți anumite elemente, la faptul că este vital în arhitectură să găsești întrebarea, nu răspunsul și să produci case care pot funcționa pentru oricare scop.
Mulțumim sutelor de participanți care au fost prezenți la evenimentul de la Palatul Patriarhiei – Centrul de Conferințe.
Ne-a onorat prezența tuturor: profesori de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, arhitecți practicanți, studenți ai UAUIM, oameni interesați de arhitectura care spune povestea unei meserii nobile. Am primit un semnal puternic că este bine ceea ce facem. Mulțumim!
Mulțumim partenerilor noștri, le suntem recunoscători - Wienerberger România, REHAU Romania , ROMCIM a CRH Company, Decorio , Alukönigstahl Romania , precum și partenerilor media - Igloo magazine , Revista Arhitectura , Revista Zeppelin , Designist.ro, B365.ro .