Prima paginăAnunțuriseptembrie 2024 › Membrii juriului categoriei Arhitectura construită din cadrul Anualei de Arhitectură București(AAB) 2024
16 septembrie 2024 • Evenimente

Membrii juriului categoriei Arhitectura construită din cadrul Anualei de Arhitectură București(AAB) 2024

Suntem bucuroși și onorați să vă prezentăm membrii juriului categoriei Arhitectura construită din cadrul Anualei de Arhitectură București(AAB) 2024:

·         Ruth Schagemann (Germania) este președinte al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE-CAE), organizația reprezentativă pentru profesia de arhitect la nivel european. ACE este organizația-umbrelă pentru arhitecții din Europa si reprezintă interesele a 562.000 de arhitecți din 30 de țări din Europa. Ruth a studiat arhitectura la universitățile din Braunschweig și Stuttgart. În 2006, împreună cu soțul său, a fondat firma de arhitectură VICEVERSA Architektur + Medien. A făcut parte din Comitetul executiv al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE) din 2016 până în 2021 și este șefa Departamentului de politică profesională națională și internațională la Camera Baden-Württemberg.

·         Francisco Aires Mateus (Portugalia) a absolvit arhitectura la Universitatea Tehnică din Lisabona în 1987. Deschide un studio de arhitectura împreună cu fratele său, Manuel Aires Mateus, în 1988, după o colaborare îndelungată cu arhitectul Gonçalo Byrne. Frații Mateus au obținut mai multe distincții naționale și internaționale, inclusiv premiul Valmor, premiul Secil, premiile FAD, premiul Ecola, premiile Bienalei Ibero-Americane de Arhitectură și numeroase nominalizări pentru Premiul Mies van der Rohe. În 2017, au fost distinși cu Premiul Pessoa. Francisco este profesor la Accademia di Architettura, Mendrízio, Elveția, din 2001, profesor la Universidade Autónoma din Lisabona, din 1998, fiind, de asemenea, profesor-invitat la IE Universidad, Segovia 2012, la Oslo School of Architecture în 2009 și la Graduate School of Design, Harvard University, SUA 2005.

·         Tue Hesselberg Foged (Danemarca) a studiat arhitectura la The Royal Danish Academy of Fine Arts. Este partener fondator al biroului de arhitectură EFFEKT cu sediul în Copenhaga. Studioul danez se preocupă de cercetare în arhitectură și urbanism. EFFEKT funcționează din 2007 și este preocupat să genereze schimbări sociale, economice și de mediu durabile. Studioul înființat de Tue și partenerul sau, Sinus Lynge, a câștigat premii prestigioase de arhitectură pentru proiecte precum ReGreen Villages, Livsrum Cancer Counselling Center, GAME Streetmekka Viborg. 

·         Mia Roth-Čerina (Croația) este arhitect și profesor asociat la Departamentul de Design Arhitectural din cadrul Facultății de Arhitectură a Universității din Zagreb, unde a obținut diploma în 2000 (prezentând școala la Archiprix 2001 în Rotterdam) și doctoratul în 2015. Interesele sale în practică, predare și cercetare se intersectează și se concentrează asupra spațiilor care deservesc publicul. Proiectele concepute în cadrul studioului pe care îl conduce împreună cu Tonči Čerina au câștigat premii naționale și internaționale. În 2023, au curatoriat pavilionul croat la cea de-a XVIII-a ediție a Bienalei de arhitectură de la Veneția.

·         Daniel Zielinski (UK/România) a studiat arhitectura la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” timp de doi ani (2001&2002), pentru ca apoi să își continue studiile la Universitatea de Arhitectură de la Stuttgart, împreună cu fratele său geamăn, Maximilian. Daniel își începe practica la Herzog & de Meuron, apoi acceptă colaborarea cu Foster + Partners, la invitația profesorului de la  Stuttgart,  Stefan Behling. Ulterior, va deveni partener în firmă. 

Daniel lucrează în tandem cu fratele său, Maximilian, cei doi participând și câștigând proiecte importante: concursul pentru realizarea a 100 de apartamente – o experiență menită  a echilibra inovația cu condițiile concrete de șantier și construcție și cu realitățile experienței umane, concursul “Living City Design” - cu un proiect de recucerire urbanistică a Parisului, prin mutarea transportului electric în subteran. În competiția internă de la Foster, cei doi frați Zelinski au reușit să câștige concursul pentru sediul Apple din Cupertino, Statele Unite. 

Curatorul celei de-a XXII-a ediții a Anualei de Arhitectură București(AAB) 2024 este grupul internațional de cercetare Dark Matter Labs prin reprezentanții lui, principalii fondatori ai grupului: arh. Indy Johar(Anglia), arh. Ivana Stancic(Danemarca) și urb. Joost Beunderman(Olanda). 

Tema generală a Anualei de Arhitectură București 2024 este Bucureștiul Sustenabil și urmează triada Anualelor centrate pe programul european New European Bauhaus, ale cărui valori principale sunt: sustenabilitatea, incluzivitatea și estetica. Anuala de Arhitectură București aplică în fiecare an, ca optică de cercetare, câte o valoare europeană Bucureștiului și îl analizează din această direcție.

Aveți mai jos linkul de înscriere a proiectelor în competiția AAB 2024  - termen limită până pe 7  octombrie(miezul nopții)  

https://www.anuala.ro/

Succes tuturor!