Prima paginăAnunțuriiunie 2024 › Invitație la vernisajul expoziției Cu ochii în Soare prin București
19 iunie 2024 • CTUAT

Invitație la vernisajul expoziției Cu ochii în Soare prin București

În perioada 26 iunie – 9 iulie 2024, la Expohub OAR București, din strada Sf. Constantin nr. 32, va fi găzduită expoziția Cu ochii în Soare prin București.

Vernisajul are loc în data de 27 iunie, ora 18.00, în spațiul expozițional al Filialei Teritoriale București a OAR. Protagoniștii sunt doi arhitecți, fiică și tată, Raluca-Ioana Enăchescu și (in memoriam)  Mihai-Gabriel Enăchescu, ambii cu manifestări artistice variate: ea - artă decorativă și muzică, el – grafică și poezie, îmbrățișând în comun fotografia și acuarela.

Expoziția Cu ochii în Soare prin București reunește pe simeză fotografia și grafica-acuarelă, având ca tematică cupolele Bucureștiului, cărora li se alătură și o mică colecție de aparate de fotografiat ale familiei.

Tema cupolei i-a captat atenția Ralucăi în anul 2012 când se plimba întâmplător prin Centrul Vechi al Bucureștiului. În anii 2012 și 2013 a realizat un mini inventar fotografic cu cca. 100 de cupole din București, surprinse din diverse unghiuri și în detalii, în sute de fotografii. De variate dimensiuni, forme, cromatici, texturi, aflate în diverse stadii de degradare sau restaurate, proiectate pe un cer albastru sau gri, în funcție de luminozitatea zilei, cupolele capturate în imaginile fotografice, te surprind neașteptat, te uimesc și te vrăjesc într-o oarecare măsură. Raluca recunoaște că nu a realizat o fotografie artistică în adevăratul sens al cuvântului ci o fotografie de obiect/element/volum de arhitectură, descoperit la pas, rătăcind cu ochii în Soare pe străzile bucureștene, în căutarea lor. În unele cadre fotografice, Raluca realizează un decupaj clar al elementului cupolă de cel al clădirii ce aceasta o acoperă. În alte cadre, elementul cupolă întră în dialog cu câteva elemente din compoziția fațadei. În alte cadre, elementului cupolă i se alătură și elemente exterioare fațadei, cum ar fi arbori, felinare, etc. Există o suită de opt cadre fotografice, convertite în culori sepia, numite de către Raluca, ,,Dialoguri”, în care elementul cupolă intră în dialog cu construcțiile/edificiile învecinate, uneori chiar profilându-se pe acestea.

Raluca a alăturat fotografiilor selectate pentru simeză și trei lucrări de grafică-acuarelă semnate de tatăl ei în anii 1962, 1980 și 1982, lucrări care au decorat pereții casei părintești de-a lungul copilăriei ei, care au influențat-o în mod cert și care au determinat-o să continue preocupările tatălui, într-o manieră personală de exprimare. 

Și pentru a sublinia acea legătură dintre tată și fiică, Raluca a scos în lumină reflectoarelor atât aparatele vechi de fotografiat ale familiei, cât și câteva instantanee surprinse cândva cu acestea. 

Expoziția Cu ochii în Soare prin București va putea fi vizitată până pe 9 iulie 2024, în timpul programului de lucru al filialei: luni - joi – 09:00 -17:00, vineri – 09:00 -14:00.