Prima pagină
› Anunțuri
› iunie 2024
› Nicușor Dan – Primăria Capitalei - Podcast OAR București/Fast talks #30 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Nicușor Dan – Primăria Capitalei - Podcast OAR București/Fast talks #30 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Nicușor Dan – Primăria Capitalei
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București, arh. Bogdan Fezi și arh. Irina Meliță – vicepreședinți OAR București
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) a demarat o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Nicușor Dan:
Primăria Municipiului București își dorește să elibereze documentele solicitate în termen de 30 de zile. În PMB este o problemă de personal, arhitecții sunt invitați să vină să lucreze în administrație, este nevoie de ei. O parte dintre motivele care au încetinit mult eliberarea autorizațiilor sunt reprezentate de litigiile nenumărate din pricina cutumelor nesănătoase care existau în administrație. (02:05)
În ceea ce privește acordul unic, trebuie gândite externalizări pentru a grăbi procesul implementării acestuia. (04:20)
Oamenii din administrație sunt sub o mare presiune. Sunt dați în judecată pe persoană fizică. Sunt de felicitat cei care rezistă. (06:00)
PUG-ul a suferit un diferend juridic în 2014 care s-a finalizat abia în 2022. În 2023, s-au făcut 10 studii și au și fost recepționate. În vara lui 2024, PUG-ul va fi pus în dezbatere publică. Rolul PUZ-urilor ar trebui să fie astfel de detaliere și nu de derogare. Pentru actualul PUG se lucrează în ortofotoplan. Varianta finală va fi în format GIS. (07:25)
În ultimii patru ani, administrația de la PMB a avut un mandat în care a fost doar reactivă, a fost un mandat cu un volum mare de lucru. Următoarea administrație va trebui să aducă un echilibru între activ și reactiv. PUG-ul va genera o discuție serioasă despre o strategie sănătoasă de dezvoltare a orașului. (12:30)
Relația individuală cu arhitecții și încercarea de a regla lucrurile de la faza certificatului de urbanism care ar trebui să dea o garanție că va fi obținută autorizația de construire. (14:32)
Investitorii și-au făcut un plan de afaceri în baza unor cutume ilegale. Și de aici au apărut divergențe. (16:47)
Aplicarea cu strictețe a regulamentului de urbanism transmite un mesaj clar către piață. Există o conformare a pieței la cereri noi. (20:58)
Importanța abordării dinamizării legii proprietății. PMB ar trebui să cumpere mai mult din piața de monumente de arhitectură. (23:30)
Ritmul consolidărilor - există cinci imobile în curs de consolidare și 150 în diverse faze ale documentațiilor. Nu pot fi sărite etape de proiectare pentru a obține un lucru de calitate și a nu avea costuri mult mai mari. (24:10)
Concursurile de soluții pe care le va organiza PMB vor fi pentru obiective mari de investiții. Atfel, este nevoie de o dezbatere largă pe PUG. Pentru a afla, de exemplu, care sunt cele mai bune locații pentru o viitoare filarmonică, sală polivalentă sau complex sportiv. (25:00)
PMB își cere scuze tuturor celor care au avut parte de întârzieri în eliberarea documentelor solicitate. Arhitecții primesc un mesaj de deschidere la dialog și speranță pentru un oraș care să se dezvolte coerent. (30:55)