Prima paginăAnunțuriiunie 2024 › Invitație înscriere la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024
3 iunie 2024 • Evenimente

Invitație înscriere la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024

Sunteți invitați să vă înscrieți la școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024, realizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, ce se va desfășura între 8 - 28 iulie 2024, într-o gospodărie specific săsească, din satul Dealu Frumos (în limba germană, Schönberg) aflat în centrul geografic al țării, în județul Sibiu.

Aveți posibilitatea de a opta pentru una dintre serii: 8 - 14 iulie, 15 - 21 iulie sau 22 - 28 iulie!

În cea de-a patra ediție a școlii de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024, ne propunem aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității.

Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți pot să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli.

Ediția IMUAU Summer School. Schönberg 2024 propune pe de o parte continuitatea lucrului cu tehnici de meșteșug autentice în lemn și fier specifice satului săsesc și unei gospodării săsești, iar pe de altă parte desăvârșirea bucătăriei de vară începută anul trecut, prin proiectarea fațadelor si realizarea închiderilor respectând specificul local, pe baza unui concurs studențesc de idei și a două ateliere de meșteșuguri: tâmplărie și dulgherie pentru fațade, fierărie pentru componente, precum și propunerea unor scenarii de reamenajare a bucătăriei de vară.

Realizarea închiderilor reprezintă o temă exemplară pentru a cunoaște și exersa punerea în operă a materialelor tradiționale și a detaliilor specifice de tâmplărie din resurse locale: lemn, pigmenți naturali, tratamente pentru lemn, termoizolații naturale și variante de etanșeizare. Participanții vor parcurge toate etapele pregătirii și punerii în operă a materialelor de construcție și totodată vor cunoaște și experimenta lucrul efectiv cu uneltele de tâmplărie, dulgherie și fierărie.

Asociată realizării închiderilor, tema dezvoltată în modulul de fierărie va asigura producerea unor piese mobile care sa permita deschiderea anumitor parti din fațade, dar și replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare.

Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024 este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

Participanții la școala de vară pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați vor susține prelegeri, vor iniția discuții libere, iar participanții vor lua contact cu meșteri locali, vor participa la vizite documentare la șantiere din vecinătate și la alte experiențe culturale locale.

Activitățile la care sunteți invitați sunt:

·  Atelier tâmplărie: închideri / fațade, părți mobile ale bucătăriei de vară - PRACTIC

·  Atelier fierărie: piese de feronerie - PRACTIC

Condițiile de desfășurare a școlii vor presupune atât un acord scris al dvs. de a urma un scurt instructaj tehnic, cât și reguli generale de protecția muncii.

Taxa de participare este de 500 de RON/săptămână și încurajăm înscrierea participanților beneficiari ai burselor OAR https://oar.archi/stiri/12-26-mai-2024-burse-oar-pentru-studentii-arhitecti-care-participa-la-scoli-de-vara-editia-2024/.

Cazarea participanților pe durata școlii de vară va fi asigurată în spațiile Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară (CSAV) – Dealu Frumos, parte a UAUIM, iar masa (mic dejun, prânz, cină) va fi asigurată în sistem catering. Aceste costuri vor fi cofinanțate de către Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, Fundația Regelui și participanți (prin taxa de participare).

Activitățile practice și de proiectare vor fi coordonate de către arh. Ioana ARDELEAN și arh. Liviu GLIGOR, alături de Sebastian BETHGE (atelier dulgherie-tâmplărie) și Zaharia PĂCALĂ (atelier fierărie), arh. Cristina Constantin (identitate vizuală) și Claudia POPESCU (coordonator proiect cultural).

Perioada de înscriere la școala de vară este 3 - 16 iunie 2024, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular, în perioada 24 - 30 iunie 2024.

Formularul de înscriere poate fi completat la adresa: https://forms.gle/KDSwCLTwqKwQ6FNA7

Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Schonberg.summer.school.