Prima pagină
› Anunțuri
› mai 2024
› Adrian Vigheciu – Primăria Sectorului 5 - Podcast OAR București/Fast talks #26 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Adrian Vigheciu – Primăria Sectorului 5 - Podcast OAR București/Fast talks #26 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Adrian Vigheciu – Primăria Sectorului 5
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București și arh. Bogdan Fezi – vicepreședinte OAR București.
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) a demarat o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Adrian Vigheciu:
Autorizațiile ar trebui să nu mai fie tratate otova. Cca 70% din cererile de autorizare și certificate de urbanism sunt relativ ușor de soluționat. Ar trebui să existe o aplecare spre chestiunile mai delicate. (03:50)
Implementarea platformelor digitale pentru primării ar trebui făcută mai abrupt. E nevoie de o înțelegere procedurală a manierei în care funcționează administrația. (07:30)
Derogările, clarificarea și limitarea derogărilor ar trebui să funcționeze printr-o manieră de colaborare reală între administrație și arhitecți. (10:50)
Echilibrul dintre comunitate - primărie - societate poate fi obținut printr-o atitudine moderată care să găsească împreună un punct de interferență. (13:45)
Obligativitatea administrației din Sectorul 5 de a salva 25 de hectare de spații verzi cum este parcul Rocar. (15:30)
PUG-ul are șanse să nu se termine pentru că nu se întâmplă lucruri concrete. Este nevoie de un dialog susținut pentru ca lucrurile să se întâmple într-un ritm mult mai alert. (20:20)
Concursul de soluții ar trebui sa fie accesat pentru proiectele gândite de administrație. Spațiul de locuit în sectorul 5 este o problemă acută și este nevoie de modele de bune practici pentru conturarea unei comunități. (30:20)
Administrația poate genera lucruri care să fie în acord cu societatea pentru care lucrează. Este nevoie de prezența specialiștilor pentru a obține soluții de calitate. (35:05)