Prima pagină
› Anunțuri
› mai 2024
› Mihaela Ștefan – Primăria Sectorului 6 - Podcast OAR București/Fast talks #25 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Mihaela Ștefan – Primăria Sectorului 6 - Podcast OAR București/Fast talks #25 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Mihaela Ștefan – Primăria Sectorului 6
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București și arh. Bogdan Fezi – vicepreședinte OAR București.
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) a demarat o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Mihaela Ștefan:
Pentru digitalizare mai sunt multe lucruri de făcut, inclusiv cadastrarea domeniului public care nu este în regulă.
Avem nevoie de PUG ca de aer. Am pierdut mult timp, iar haosul urbanistic pe care îl vedem toți este cauzat de lipsa planificării urbane.
Derogările de la PUZ ar trebui să fie excepția, nu regula cum este acum.
Cartierele nou făcute și facilitățile pe care mai mult nu le au.
Școlile din Sectorul 6 sunt supraaglomerate din pricina cartierelor - dormitor.
Abordarea construcțiilor doar din perspectiva profitului nu este deloc în regulă. Și aici trebuie să apară parteneriatul. Investitorul trebuie să fie dispus să discute și să înțeleagă că e nevoie de mai mult de a construi apartamente și apoi să nu-i mai pese.
Concursul de soluții.
Renunțarea la borduri și floricele ar fi o opțiune pentru a obține banii necesari să fie cumpărate terenuri pentru ca primăria să construiască ce are nevoie: școli, locuințe sociale, parcuri.
Arhitectul-șef trebuie să fie om de acțiune și să aibă o viziune asupra felului în care poate arăta în viitor spațiul administrat.
Locuințele sociale reprezintă o temă importantă - sunt oameni care vin de 20 de ani să-și înnoiască dosarul pentru a obține o locuință.
Patrimoniul industrial - Uzina Grozăvești, toată zona poate fi transformată în hub cultural care ar fi grozav pentru toată zona.
E nevoie de o viziune pentru a proteja ceea ce avem ca patrimoniu care să fie redat comunității altfel decât ca un bloc de 20 de etaje.