Ordinul Arhitecților din România (OAR) cu sprijinul Filialei Teritoriale București a OAR, alături de Autoritatea Contractantă – Sectorul 2 al Municipiului București, anunță oficial lansarea concursului internațional de soluții „LACURILE COLENTINEI, Sector 2, București”.
Având în vedere întinderea și diversitatea ariei de implementare și luând în considerare diferitele provocări de proiectare, Autoritatea Contractantă, împreună cu OAR, au hotărât să recurgă la atribuirea pe loturi a contractelor de achiziție publică și au stabilit divizarea ariei de implementare a concursului în trei loturi, după cum urmează:
· Lot 1: Lacurile Tei (1,2) și Plumbuita (1), între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, cu o arie de implementare de 28,59 ha (285.963,2 mp);
· Lot 2: Lacul Plumbuita (2), între Soseaua Petricani și Șoseaua Colentina, inclusiv o parte din Valea Saulei, până la limita administrativă a Bucureștiului, cu o arie de implementare de 27,46 ha (274.639,1 mp);
· Lot 3: Râul și Lacul Colentina, Lacul Fundeni (1,2), Lacul Dobroești (1,2), o parte din Lacul Pantelimon (până la Șoseaua Pantelimon), cu o arie de implementare de 48,84 ha (488.444 mp).
Scopul concursului este selectarea celor mai bune trei soluții de amenajare pentru fiecare lot, în vederea contractării serviciilor de proiectare pentru amenajarea malurilor celor șase lacuri ale Colentinei.
Concursul vizează malurile celor șase lacuri ale Colentinei, cuprinse în sectorul 2 al Bucureștiului: lacul Tei, lacul Plumbuita, lacul Colentina, lacul Fundeni, lacul Dobroești (denumit și Pantelimon I), lacul Pantelimon (denumit și Pantelimon II). Acestea fac parte dintr-un sistem de 15 lacuri (denumit generic „salba de lacuri”) realizate în lungul râului Colentina, din care zece lacuri sunt pe teritoriul administrativ al Bucureștiului, în partea de nord, pe direcția NV-SE. Aceste zece lacuri, din care șase se găsesc în Sectorul 2, constituie o valoroasă resursă naturală și de primenire ecologică, reprezentând o semnificativă marcă identitară a orașului.
Miza concursului este aceea de a redefini rolul acestor maluri lacustre, privite atât ca resursă naturală care prezintă un mare potențial ecologic, sanitar, estetic-peisagistic, economic și social pentru sector/oraș, cât și ca interfață activă între țesutul urban constituit sau în curs de dezvoltare și apa lacurilor Colentinei, ca element de atracție pentru locuitori.
În consecință, Autoritatea Contractantă urmărește prin acest concurs amenajarea peisagistică a malurilor aferente lacurilor Colentinei pe întreaga lungime cuprinsă în sectorul 2, pentru (1) refacerea continuității parcursului public pe maluri prin realizarea unei promenade verzi-albastre (denumită generic coridorul verde-albastru) care să susțină local și variate activități de recreere și de sociabilitate, integrându-se armonios în cadrul natural existent și (2) îmbunătățirea relației dintre malurile lacurilor și vecinătățile urbane, prin propuneri locale de amenajare.
Autoritatea Contractantă a concursului este Sectorul 2 al Municipiului București, administratorul obiectivelor care vor face obiectul investițiilor, urmând să devină beneficiarul proiectelor contractate în urma acestui concurs.
Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
Concursul este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă, conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. 104 alin. (7) și a art. 141 (privind împărțirea pe loturi) din aceeași lege, cele trei contracte de servicii de proiectare aferente fiecărui lot să fie atribuite concurenților câștigători ai concursului, în urma unor proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
Informatii despre juriul concursului si premiile oferite pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:
RO: https://oar.archi/concursuri/oar/lacurile-colentinei/
EN: https://oar.archi/en/concursuri/oar/colentina-lakes/
De asemenea, vă invităm să urmăriți anunțurile și știrile privind concursul, pe următoarele pagini oficiale de Facebook: Ordinul Arhitecților din România - https://www.facebook.com/OARNational/ OAR Concursuri - https://www.facebook.com/oar.concursuri/