Prima pagină
› Anunțuri
› mai 2024
› Clotilde Armand – Primăria Sectorului 1 - Podcast OAR București/Fast talks #20 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Clotilde Armand – Primăria Sectorului 1 - Podcast OAR București/Fast talks #20 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Clotilde Armand – Primăria Sectorului 1
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București, arh. Bogdan Fezi și arh. Irina Meliță – vicepreședinți OAR București.
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) demarează o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Clotilde Armand:
Emiterea autorizațiilor de construire în timpul legal este un serviciu public care trebuie luat foarte în serios și legea să fie respectată în spiritul ei. Este important să nu se creeze o inechitate între cei care respectă legea și cei care nu o respectă. (02:40)
Lipsa resursei umane în administrație – este nevoie de arhitecți și urbaniști, de profesionisti care să-și dorească să se implice în serviciul public. (05:20)
Solidaritatea comunității cu administrația – este de preferat amânarea emiterii unei autorizații de construire pentru a nu suferi întreaga comunitate consecințe pe o perioadă de zeci de ani. (09:20)
Planul de Urbanism General este așteptat cu nerăbdare. (10:44)
O construcție obținută în baza unei autorizații ilegale ar trebui demolată. (12:30)
S-au făcut eforturi pentru cadastrarea terenurilor publice din Sectorul 1, ceea ce va ajuta la implementarea sistemului GIS. (18:45)
Importanța glosarului de termeni pentru a nu mai exista interpretări diferite, în funcție de fiecare primărie. (26:00)
PUD-urile si derogările trebuie mult mai bine încadrate și să nu depindă de pixul unui primar. (29:40)
Intervenții asupra piețelor agroalimentare din Sectorul 1 care pot fi transformate prin concursuri de soluții pentru a deveni un pol cultural și social. (32:00)
Instrumentele pe care le are primăria pentru a livra un act de calitate din punct de vedere arhitectural și urbanistic. (35:00)
Obligația primăriilor de a realiza cadastrul sistematic. (47:00)
Inițiative de reabilitare a anumitor clădiri monument istoric identificate prin studii de fezabilitate pentru a fi transformate în școli. (49:45)