Asociația Istoria Artei vă invită în luna mai la o serie de tururi ghidate dedicate unor personalități importante ale arhitecturii bucureștene precum și la explorarea unor străzi, bulevarde și parcelări de vile interbelice.
O atenție deosebită o acordăm sărbătoritului lunii mai, arhitectul Ernest Doneaud (1879-1959) cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la nașterea sa. La 10/22 mai 1879 se năștea la București Ernest Albert Léonce Alexandre Doneaud, fiul lui Joseph Emile Ed. Doneaud și al Louisei Manoël, antreprenori de construcții de origine franceză. Familia Doneaud- Manoël a fost implicată încă din 1878 în exploatarea carierelor de materiale de construcție și au produs var hidraulic la Breaza-Comarnic, fiind probabil aduși în țara noastră de familia princiară Bibescu.
Întors în 1907 de la Paris cu diplomă de arhitect, Ernest Doneaud se asociază cu colegul Paul Smărăndescu, dar se angajează și într-un post la Serviciul alinieri din Primăria Capitalei. Vor urma comenzi private oferite de doctori, politicieni, militari de carieră. Este susținut de omul politic liberal, primar al Capitalei, Vintilă Brătianu (1867-1930), artizanul Societății locuințelor Eftine și al primei parcelări din strada Lânăriei, precum și al Societății Govora-Călimănești.
Prima perioadă a activității sale poartă amprenta arhitecturii eclectice a școlii franceze, realizând mai multe vile emblematice pentru gustul protipendadei bucureștene a primului sfert de secol XX. A doua perioadă a carierei sale se încadrează în curentul modernist, adoptând și elemente Art Deco, clădirea reprezentativă, atât prin amplasarea centrală pe bulevardul Magheru, cât și prin proporții, fiind Palatul Lido, devenit hotel.
Activitatea sa de arhitect și urbanist din perioada anilor ‘30 este completată cu prezența activă în Societatea „Construcția modernă”, al cărei președinte a și fost din 1933. Doneaud își încheia în 1942 cariera în serviciul public la primăria comunelor suburbane Șerban Vodă și Băneasa. Este posibil ca numele de rezonanță franceză să fi făcut ca personalitatea și activitatea sa să fie șterse din istoria orașului și a multor monumente și clădiri importante, pe care sperăm să le descoperim împreună.
Programul propus este:
Sâmbătă, 11 mai, ora 16:00 Ernest Doneaud 145: lucrări noi din portofoliul său.
Duminică, 12 mai, ora 12:00 - plimbare pe str. Visarion și str. V. Alecsandri.
Vineri, 17 mai, ora 18:30 - plimbare pe strada Cosma/H.Coandă.
Sâmbătă, 18 mai, ora 16:00 - Bulevardul Academiei/Regina Elisabeta.
Duminică, 19 mai, ora 16:00 - date noi pe str. Gr. Cobălcescu.
Vineri, 24 mai, ora 18:30 - traseu arh. Silvio și Victor Asquini.
Sâmbătă, 25 mai, ora 16:00 - plimbare pe str. Al. Philippide (Parcelarea de vile Ioanid II).
Duminică, 26 mai, ora 16:00 - plimbare pe str. Eremia Grigorescu și parcelarea Callimachi.
Vineri, 31 mai, ora 18:30 - parcelarea Blanc: str. Louis Blanc și Argentina.
Detalii si inscrieri: tururighidate@gmail.com
Durată: minim 2 ore.
Participarea se face în baza unei donații în contul Asociației Istoria Artei.