Galeria Galateca anunță lansarea Anualei de artă și știință - Neo Art Connect (NAC) 2024, ediția a II-a, care are tema "Changing Environments", în intervalul mai - octombrie 2024, cu evenimentul sinteză la Hala Laminor, București, între 30 mai și 2 iunie, și extensii în alte 11 orașe din România.
Sunteți invitați să participați cu proiecte, evenimente și workshop-uri, fiind o oportunitate pentru a promova inovația și excelența în arhitectură, artă și știință, contribuind semnificativ la dialogul interdisciplinar. Cei care doresc să participe pot trimite propunerile la adresa de e-mail: anca.brandiburg@unith2b.com.
Platforma propune susținerea tinerei generații dintr-o multitudine de domenii și schimbul de bune practici, dar și încurajarea cercetării, crearea unui spațiu pentru dezvoltarea de conexiuni între artiști eterogeni și prezentarea de expoziții/instalații din domenii precum arhitectură, arte vizuale, design, performance/artele spectacolului sau multimedia, la interferența cu domenii precum medicina, ecologia, ingineria, noile tehnologii sau alte domenii inovatoare.
Curatoriat în mod inovator, evenimentul din acest an se va desfășura pe următoarele secțiuni:
- Secțiune dedicată Artiștilor români invitați&Artiștilor străini invitați – cu focus pe studenți și artiști emergenți, inclusiv Bursierii NAC;
- Secțiune de arhitectură;
- Secțiune de scenografie - zonă dedicată spectacolelor, conferințelor și performance-ului (dans contemporan, scurte sesiuni de concert), film, inclusiv o zonă cu instalații dedicate orașului București, și o zonă dedicată partenerilor, institute culturale și asociații importante, expoziții pop-up, spațiul Changing Mentalities, pentru dezbatere oferit tinerelor organizații comunitare. Separat, vom organiza un amplu spațiu dedicat copiilor, în interior și în exterior, NAC Kids, cu intrare liberă. NAC Kids include ateliere de artă, arhitectură, robotică, diferite tipuri de workshop-uri de arte și știință, ecologie sau design, precum și concursuri, instalații imersive, expoziții educaționale cu AI sau instalații dedicate micilor exploratori.
Începând cu acest an, NAC organizează o amplă zonă dedicată inovației în arhitectură, în strânsă legătură cu dinamica actuală a schimbărilor urbane și cu proiectele punctuale dedicate Capitalei.
“Changing Environments” este tema aleasă pentru acest an și creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectele ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre.
Tema și conceptul au fost realizate de curatoarele acestei ediții - Anca Boeriu și Andreea Sandu.
COMPOMENTE ÎN FOCUS:
Arhitectura și tehnologia sunt două dintre secțiuni pe care le subliniem în cadrul Anualei alături de subtema ecologiei și accentul pe educație.
NAC Kids este componenta de noutate care va fi dezvoltată ca secțiune de sine stătatoare și care va avea și un areal special în cadrul expoziției principale a Anualei NAC în intervalul 29 mai – 2 iunie, de Ziua Copilului, dar și activități itinerante în țară, expoziții și ateliere, concurs național.
EXTRA Arhitectura - Secțiune specială NAC 2024 – parteneriat/coordonare Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.