Podcast O.A.R. București/ Fast talks #17 – Podul Calicilor din București
Invitatul podcastului Podul Calicilor din București a fost arhitectul Mario Kuibuș, reprezentantul consorțiului de firme care a realizat PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană), iar gazdă a fost arh. Emil Ivănescu - președinte OAR București.
Podcast Podul Calicilor din București – o discuție despre Podul Calicilor care face parte din PIDU și care a primit autorizația de construire, având proiectul de execuție predat. Este un proiect complex fiind una dintre cele două “cusături” dintre Nord și Sud la nivelul Capitalei, gândit pentru ca bucureștenii să poată descoperi ca pietoni vechea Calea Rahovei.
Aspecte importante care au fost atinse în discuție:
Este un proiect vechi rezultat în urma unui concurs de soluții organizat de PMB.
Este o idee pentru centrul Bucureștiului, pentru ca locuitorii Capitalei să îl poată parcurge la pas și să vadă partea frumoasă a orașului.
Podul Calicilor este o secvență din proiectul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană). Este o inițiativă care privește spațiul public bucureștean.
PIDU vrea sa facă curățenie la nivelul centrului: să elimine mașini parcate, mobile urâte la nivelul străzii, să dea o șansă de a reintegra centrul. Este problema marilor orașe – centrul a devenit fantomatic din cauza apariției mallurilor care pot fi frecventate oricând, indiferent de anotimp.
Strategia PIDU prevede identificarea acestor “camera urbane” care au o caracteristică specifică și care să poată fi unite într-un traseu pietonal, în ideea de unitate dintre Nord cu Sudul orașului.
Cum se intersectează PIDU cu PUG-ul Bucureștiului? PIDU este de fapt o strategie europeană în care reocupi centrul orașului. Un exemplu de success este Calea Victoriei.
În spațiul public există o mare nedumerire în legătură cu ceea ce înseamnă intervenție în spațiul urban din punct de vedere profesional.
Proiectul este pentru o mobilitate alternantă pietoni bicicliști și pentru a descuraja tranzitul în centrul orașului, creând o infrastructură atractivă în centrul orașului. Este un hub urban, un loc de întâlnire. Va fi un pod foarte elegant ca soluție tehnică. Are și metal, și doc de lemn de stejar, și mobilier total din lemn.
Termenul de execuție este de doi ani, depinde și de administrație, și de antreprenor.