În data de 4 martie 1977, în România a avut loc fenomenul natural care a produs cele mai mare pagube din istoria țării. În Bucuresti, cutremurul de acum 47 de ani a produs cele mai grave pagube: în mai puțin de un minut au murit peste o mie de oameni, au fost afectate clădiri de înălțime mare sau medie, s-au prăbușit sau au fost avariate grav sute de imobile, mii de clădiri de locuințe, spitale, școli, grădinițe, creșe de copii, cămine de internat, monumente istorice, instituții culturale. Cutremurul din 4 martie a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și a fost simțit în aproape toată zona Balcani.
În 2024, în Capitală există mii de clădiri în clase de risc seismic, care se pot prăbuși la un eventual cutremur de magnitudinea celui din 1977, marea lor majoritate în centrul orașului. În acest context, trebuie să existe un ritm susținut al conservării patrimoniului construit. Este un patrimoniu pe care l-am moștenit și pe care îl lăsăm moștenire. Depinde de fiecare dintre noi ce anume lăsăm moștenire mai departe.
112 Patrimoniu este platforma Grupului de Lucru Patrimoniu al Filialei Teritoriale București a OAR și este cea care susține intervenția rapidă în situația agresiunilor asupra patrimoniului construit al Bucureștiului. Platforma este un mecanism de sesizare eficientă pentru cetățenii Capitalei și de informare rapidă a instituțiilor responsabile asupra situațiilor care reprezintă ilegalități în avizare sau în execuție. 112 Patrimoniu a adunat sute de sesizări și a rezolvat zeci dintre acestea. Este un exemplu de bune practici care poate fi accesat deopotrivă de cetățeni, specialiști în domeniu, instituții ale statului.
OAR București atrage atenția asupra necesității consolidării a tot ceea ce înseamnă fondul construit vechi. Credem că atunci când discutăm despre calitatea și siguranța vieții trebuie să fim cât se poate de responsabili. Dincolo de declarații și statistici, este primordial să acționăm și să existe o coerență în tot ceea ce înseamnă politicile publice în caz de calamitate: de la informarea corectă a populației despre ce trebuie și poate să facă fiecare, până la consolidări prioritare ale clădirilor vulnerabile, respectiv responsabilitate maximă din partea tuturor celor implicați în procesul care vizează siguranța fondului nou construit.
Sursa foto: 112 Patrimoniu