Joi, 16 noiembrie, în cea de a doua zi a Conferinței internaționale Inclusive Cities organizată de Filiala Teritorială București a OAR în cadrul Anualei de Arhitectură București 2023, a avut loc la Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă a României o dezbatere pe tema spațiului public construit în contextul principiilor de incluzivitate pentru cetățeni, la care au fost invitați să participe toți primarii sectoarelor municipiului București și primarul general al Capitalei.
Astfel, primul eveniment din spațiul public românesc dedicat incluziunii și arhitecturii a propus administrațiilor locale din Capitală un dialog onest moderat de arh. Emil Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București a OAR, arh.Bogdan Fezi, vicepreședinte și arh.Robert Zotescu.
Au oferit răspunsuri la întrebarea cum îmbunătățim și cum gestionăm proiectele de spațiu public pentru Capitală: Clotilde Armand (sector 1), Radu Mihaiu (Sector 2), Robert Negoiță (Sector 3), Ciprian Ciucu (Sector 6) și arh. șef Yahia Dardari (Sector 4).
Au contribuit la dialog cu opinii și informații pertinente arh.Marian Moiceanu, rectorul UAUIM, arh.urb.Tiberiu Florescu, președintele RUR, și arh.Octavian Ungureanu, membru CT al Filialei Teritoriale București a OAR.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a prezentat recuperarea Halelor Laminor - monument istoric clasa I și amenajarea acestuia ca spațiu public. Lansat de curând, perimetrul este accesibil tuturor cetățenilor din sector&Capitală și are dezideratul de a fi un pol de atracție națională, un hub de etalare și dezvoltare a afacerilor, tradițiilor și proiectelor sociale.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a punctat că își propune să valideze proiectele de spațiu public prin consultare cu cetățenii și prin integrarea feedback-ului profesioniștilor în planurile de implementare a acestora. Primarul își dorește ca Bucureștiul să fie un oraș incluziv, o Capitală pentru oameni, nu pentru mașini, precizând că este important ca politicile publice care privesc urbanismul să țină cont de diversitatea și dorința comunității, plecând de la premisa că acceptarea de către comunitate înseamnă, în cele din urmă, incluzivitate.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și-a prezentat viziunea și preocuparea constantă de a crea premisele în Sectorul 1 pentru o Capitală europeană, cu spații publice de calitate. Edilul a prezentat proiectul „Promenada verde” a cărei primă porțiune a fost inaugurată în 2021 și al cărei plan prevede să se dezvolte până la 44 km de spațiu public pe malurile a trei lacuri din nordul Capitalei: Băneasa, Grivița și Străulești. Sunt avute în vedere alei amenajate pentru plimbare, jogging, spații pentru sporturi de recreere, pontoane, iluminat nocturn, fiind integrate soluții de urbanism care permit accesul facil al cetățenilor la și de la stațiile de metrou și de transport public de suprafață.
Administrația Sectorului 6 a fost reprezentată de primarul Ciprian Ciucu care a transmis un mesaj-apel tuturor primarilor din București: este nevoie de o viziune comună pentru a rezolva probleme comune de mobilitate și acces, dincolo de lăudabile proiecte proprii care vin să răspundă nevoii cetățenilor de spațiu public adecvat. Administrația pe care o conduce promovează un mediu urban din care să nu îți dorești să pleci, spațiile verzi fiind prioritatea sectorului.
Le mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la Sala Tronului și care au transmis un mesaj clar că își doresc dialogul cu profesioniștii în domeniul arhitecturii și urbanismului. Mulțumiri speciale Asociației AMAIS, curatorul ediției 2023 a Anualei de Arhitectură București. Filiala Teritorială București a OAR va continua dezbaterea privind incluzivitatea, va decanta principiile utile rezultate din dialog, atât în interiorul comunității pe care o reprezintă, cât și în relația stabilită cu administrația publică locală din fiecare sector și de la nivelul Capitalei.