Inclusive Cities a fost prima conferința internațională din spațiul public românesc dedicată incluziunii și arhitecturii. Evenimentul a fost organizat de Anuala de Arhitectură București 2023 în data de 15 și 16 noiembrie 2023 și a adus în România profesioniști arhitecți recunoscuți la nivel internațional pentru demersul lor incluziv în arhitectură și design.
Conferința a fost gândită ca o sumă de dezbateri, prezentări și lansări de carte pe parcursul a două zile. Subiectul principal l-a reprezentat spațiul public urban european și capacitatea lui de a fi incluziv, discursul fiind aplicat pe cazul Bucureștiului.
Prima zi a conferinței (15 noiembrie) s-a desfășurat la ING Hubs și a fost susținută de profesioniști arhitecți recunoscuți la nivel internațional pentru demersul lor incluziv în arhitectură și design: Onny Eikhaug (fondatoarea Innovation for All AS), Grupul de lucru Dâmbovița (GDAM), Joost Beunderman (conduce echipa City Transitions din cadrul Dark Matter Laboratories), Corinne Jaquand (doctor în istoria artei), Monica Loloiu, Dan Felix Paraschiv și Mihaela Hărmănescu – New European Bauhaus în România, Phil Ayres (profesor la Academia Regală Daneză). În prima zi de conferință au fost și două lansări de carte: Design incluziv: Exerciții de empatie în proiectare (lansată de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) și Who is the architect? (grupul de cercetare Building Diversity, împreună cu Danish Architecture Press).
A doua zi a conferinței (16 noiembrie) a avut loc în Sala Tronului la MNAR și a reprezentat o invitație la dialog cu autoritățile din București: Primăria Municipiului București și primăriile de sector. Dialogul a fost despre spațiul public urban al Bucureștiului, cum îl îmbunătățim și cum îl gestionăm - proiecte de spațiu public pentru Capitală. Au fost prezenți primarii: Clotilde Armand (sector 1), Radu Mihaiu (sector 2), Robert Negoiță (sector 3), Ciprian Ciucu (sector 6) și arhitectul șef Yahia Dardari, din partea primarului Sector 4.
Mesajul conferinței Inclusive Cities a fost acela ca incluzivitatea ne privește pe toți și ne afectează pe toți. A fost o invitație adresată autorităților din România pentru a începe un dialog real despre incluzivitate, designul incluziv fiind cel care acționează ca un motor pentru dezvoltare și inovare. Definiția cea mai simplă a designului incluziv este că acesta reprezintă un design pentru toți, îmbrățișarea diversității umane fiind menirea acestuia. Sfatul către arhitecți a fost ca aceștia să fie atenți la toate simțurile celui pentru care proiectează, mai ales că, de cele mai multe ori, designul incluziv este soluția cea mai economică.
La sfârșitul evenimentului a fost redactată Declarația pentru un București incluziv, document care se adresează autorităților publice din Capitală și tuturor celor care își doresc și pot face din orașul în care locuiesc un loc în care incluzivitatea este firească.