Proiectul ReGreening Piața Universității este inițiat de Anuala de Arhitectură București (AAB) 2023, ca o retrospectivă a proiectelor câștigătoare la ultimele trei ediții ale concursului de arhitectură. El este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Facultatea de Horticultură, Departamentul de Peisagistică. Evenimentul se desfășoară în perioada 8-15 octombrie, în centrul Capitalei.
ReGreening Piața Universității are două componente: prima este aceea de a planta și înverzi etapizat spațiul din Piața Universității, zona cu statui, iar a doua componentă este expoziția urbană cu cele mai frumoase clădiri din București care au fost realizate în ultimii trei ani și care au fost premiate în cadrul AAB. Echipa care a participat la activarea Pieței Universității prin expoziția ReGreening a fost formată din: arh. Emil Ivănescu, arh. Robert Zotescu - din partea Filialei Teritoriale București a OAR și AAB 2023, Vera Dobrescu - conferențiar peisagist la Facultatea de Horticultură, Departamentul de Peisagistică echipe de voluntari, studenți arhitecți și peisagiști, Asociația Tomorrow’s Architects, cetățenii din piață.
„Expoziția de proiecte cu arhitectură contemporană vine alături de o instalație de pop-up verde și locuri de stat, într-un spațiu urban public, văzut adesea de bucureșteni ca suferind. Mai ales în timpul verilor, când zona este aproape impracticabilă. Noi ne-am gândit ca prin expoziția de arhitectură contemporană, alături de o intervenție verde, să aducem și o valoare urbană reală unui loc care într-un fel suferă, și noi să îmbunătățim acel loc prin evenimentul cultural. Acesta este un proiect pilot și ne dorim ca la anul, prin noua expoziție a proiectelor Anualei de Arhitectură Bucuresti, să aducem și mai mult verde în acest loc.” (arh. Emil Ivănescu – OAR București și AAB 2023).
De altfel, trecătorii din zonă au apreciat imediat instalațiile urbane.
„ Au fost trecători și oameni din piață care ne-au ajutat să amplasăm plantele. Unii au vrut să facem petiție ca să păstrăm verdele, plantele și băncile în piață. Mai ales locuitorii din zonă. Oamenii au apreciat efortul nostru.” (arh.Robert Zotescu – OAR București și AAB 2023 )
Inițiatorul conceptului și al întregii instalatii este Anuala de Arhitectură Bucuresti 2023, iar curatorul pentru componenta de înverzire este Vera Dobrescu, conferențiar peisagist la Facultatea de Horticultură, Departamentul de Peisagistică.
Plantele și copacii care au fost plantați în cele 40 de recipiente vor înverzi Piața Universității timp de o săptămână. Vor reveni în vară, în speranța că își vor găsi locul și vor fi acceptate.
„Ideea noastră este că inima orașului reprezintă orașul în sine, exprimat metaforic prin sugestiile, gesturile, simbolurile date de vegetația utilizată frecvent de locuitorii orașului.
Toți iubitorii orașului sunt încurajați să participe la învierea orașului prin plantarea altor specii, similare celor prezente în insulele verzi inițiate în zona Pieței Universității, fiind un sezon optim pentru mutarea plantelor.” (Vera Dobrescu - conferențiar peisagist la Facultatea de Horticultură, Departamentul de Peisagistică)
Mulțumim mult Verei Dobrescu pentru implicare și dedicare. Mulțumim Asociației studențești Tomorrow’s Architects și voluntarilor filialei care au fost alături de noi, nu ne-am fi descurcat fără ei: Anastasia Untaru, Parpală Alexandra, Diana Dan, Mara Iancuș, Teodora Drăgan, Raluca Mihai, Loredana Bardas, Elena Machidon.
Expoziția va reveni în Piața Universității și în luna iulie și august 2024, expunând premiile Anualei de Arhitectură București 2023.