„Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940” este un proiect editorial al OAR, finanțat din timbrul de arhitectură și coordonat de arh. Dorothee Hasnaș. A fost lansată pe 23 martie al acestui an, la sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R. din str. Sfântul Constantin nr. 32, sector 1.
Cartea aduce în atenția specialiștilor și a publicului larg o decadă din istoria arhitecturii Constanței, marcată de activitatea prolifică a unui tânăr arhitect evreu - Haim (Harry) Goldstein, devenit după război o personalitate importantă a mediului profesional și academic și trage, în același timp, un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare și mutilare a imobilelor care au rezistat până astăzi.
După intrarea în librării, tirajul de 700 de exemplare s-a epuizat în timp record și publicul cere reeditarea de urgență a volumului, ajuns la preț de speculă pe siteuri online. Reeditarea volumului „Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940” este un pas firesc.
Cu apariția cărții, mai mulți proprietari de apartamente/imobile din Constanța și-au putut regăsi fațadele caselor în schițe sau fotografii de epocă.
În iunie 2023, autorii cărții au primit un mesaj de la proprietarul imobilului din B-dul Tomis nr. 45 (Constanța) - Casa Gavrilescu, care a aflat din carte despre autorul imobilului:
“Având în vedere că dorim ca această renovare să fie cât mai fidelă cu clădirea inițială, sperăm să ne ajutați să intrăm în posesia proiectului sau a altor documente ce ne-ar putea fi de folos. În iulie, am primit aviz de la comisia de monumente pentru lucrările de renovare a imobilului, ajuns între timp într-o stare de ruinare avansată, inclusiv lipsa etajului superior.”
Despre „Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940”
Cum arăta peisajul socio-economic al orașului atunci și cine erau comanditarii acestor imobile?
Ce s-a mai păstrat din modernismul constănțean? Ce a supraviețuit brutalelor intervenții contemporane?
Cum se integrează arhitectura acestor imobile în orașul de astăzi?
Ce trebuie să aibă în vedere măsurile de consolidare?
Povestea Constanței de atunci, detalii din peste 60 de imobile și din arhiva cu sute de schițe care a dus la construcția vilelor, peste 300 de fotografii de epocă și de azi. O propunere de tur prin peninsulă. Un ghid de bune practici în mentenanța și renovarea imobilelor moderniste. Indexul vilelor. Toate acestea se găsesc în paginile cărții.
Cartea răspunde acestor întrebări născute firesc, odată cu descoperirea colecției de arhivă într-o pubelă de pe strada Batiștei în 2014 și se prezintă ca un ghid pentru un day trip/city break la Constanța: pe drum în tren poți citi prima parte, contextul, apoi face singur turul – supracoperta include harta peninsulei și arată principalele imobile Goldstein. Iar la întors poți citi mai pe larg despre case și detaliile lor.
Mai multe găsiți online pe maicugoldstein.ro.