Anuala de Arhitectură București ediția a XXI-a, 2023 se va desfășura în perioada 1 septembrie 2023 – 18 decembrie 2023.
Echipa curatorială a Anualei din acest an este formată din dr. arh. Iris Popescu și arh. Mihaela Șerban, reprezentante ale AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială).
Tema curatorială a ediției de anul acesta este București incluziv.
Curatorii, alături de echipele de organizare, își propun ca prin Anuala de Arhitectură București 2023 să pornească o conversație despre accesibilitatea mediului construit printr-o serie de acțiuni care vor aduce împreună categorii sociale și profesionale cât mai diverse. Scopul este generarea unui moment de introspecție asupra subiectelor accesibilității și incluziunii în raport cu spațiul public bucureștean:
„Va fi un prim pas al unui studiu mai larg ce are ca scop înțelegerea percepției societății asupra subiectului pentru a putea defini un plan pe termen lung cu acțiuni concrete care ar putea transforma accesibilitatea și incluziunea în părți firești ale procesului de proiectare.” (AMAIS)
AMAIS este o organizație non-guvernamentală înființată în 2015 cu scopul de a construi o societate echitabilă pentru persoanele cu dizabilități temporare, bazate pe context sau permanente, prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehnologie și proiecte sociale.
AMAIS propune sa privim „dizabilitatea” ca o nepotrivire dintre abilitățile unei persoane și mediu, fie el construit, digital, educațional etc, pentru a deveni cu toții mai conștienți de responsabilitatea pe care o purtăm pentru proiectele pe care le dezvoltăm. Toată lumea - indiferent de abilități, gen, vârstă, etnie, categorie socială și profesională - ar trebui să trăiască în medii prietenoase și incluzive, care corespund nevoilor fiecăruia, iar mediul construit este un factor decisiv în îndeplinirea viziunii asociației.