Vernisajul expoziției Lapis Domum care s-a desfășurat pe 31 mai la Expohub OAR București a fost un eveniment despre arhitectura rupestră care se află pe teritoriul României.
Proiectul de cercetare "Lapis Aedificii – Lapis Domum: Pe urmele arhitecturii săpate în piatră, prin Țara Luanei" s-a desfășurat în perioada 2020-2023. Subiectul acestuia a fost analiza fondului arhitectural existent rupestru de pe teritoriul României și care se află în zona Buzăului. Proiectul face o analiză detaliată a fondului arhitectural rupestru existent în siturile din geoparcul Ținutul Buzăului, specific triunghiul Bozioru (Nucu) - Brăești (Ruginoasa) - Colți (Aluniș).
"Lapis Aedificii – Lapis Domum” își dorește să fie relevant prin reașezarea și recunoașterea valorii arhitecturale și patrimoniale a arhitecturii săpate în piatră din România și, în mod particular prin aplicarea educațională ca instrument de lucru la nivel academic în domeniul arhitecturii.
La finalul a trei ani de studiu, proiectul numără 9 relevee, 36 de piese desenate și vectorizate, 27 machete (modele în ipsos), peste 3000 de fotografii, 9 obiective, realizate într-o echipă de 26 (de arhitecți senior, juniori și colaboratori).
Întreaga echipă a proiectului rămâne în admirația siturilor săpate în piatră, martori ai efortului de a crea prin copie, o creație tributară originalului, obligată să-l gândească în termeni propriului timp. Curatorii expoziției sunt PhD. arh. Ana Maria Crișan și PhD. arh. Alexandru Crișan.
"Lapis Aedificii - Lapis Domum: Pe urmele arhitecturii săpate în piatră, prin Țara Luanei" este prezent în cadrul Pavilionului României de la Veneția, în cadrul secțiunii Lateral Pédagogies.
Expoziția poate fi vizitată până pe 9 iunie în cadrul Expohub OAR București, din strada Sf. Constantin nr. 32, în timpul programului de funcționare a filialei.