Vernisajul expoziției MATACHE s-a petrecut într-o atmosferă caldă, cu mulți vizitatori din afara breslei, cu miros de mere, mentă și flori, cu multă curiozitate din partea celor prezenți, cu gânduri pozitive, cu concluzia clară că implicarea este cheia.
Evenimentului din 25 mai 2023 - Noaptea studiourilor de arhitectură din cadrul Romanian Design Week - a fost momentul pe care Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România l-a folosit pentru a readuce în atenția publicului subiectul zonei Matache.
Intervenția asupra acestei zone urbane între anii 2010-2014 este un subiect încă dezbătut de profesioniști, un eveniment care a schimbat decisiv viața multor locuitori ai zonei și a lăsat în urmă o arie destructurată. Având în vedere că o intervenție asupra acestei porțiuni din București este de așteptat în viitorul apropiat, credem că trebuie să fie parte la discuție cât mai mulți dintre cei direct implicați ori care doresc să se implice, astfel încât să poată fi conturată o temă clară pentru o strategie sustenabilă a regenerării urbane, redând caracterul locului și reintroducând zona Matache în viață Bucureștiului.
Macheta zonei Hala Matache care face parte din expoziție este construită în octombrie 2011 și a fost realizată de „Arhitecții voluntari", în colaborare cu societatea Atelier Plastic, reprezentată de arh. Andrei Fuselova.
„Arhitecții voluntari” a fost un grup de arhitecți, sociologi, antropologi, scriitori, jurnaliști, specialiști în diferite domenii sau chiar oameni obișnuiți (locuitori din zonă) care s-a constituit ad-hoc odată cu intervențiile din zona Halei Matache în scopul de a găsi o soluție alternativă sustenabilă la PUZ-ul diametralei Buzești-Berzei. În unele cazuri, grupul chiar a participat la ședințele primăriei și a „negociat" soluția de implementare a PUZ-ului, obținând diverse concesii.
Le mulțumim partenerilor - Muzeul Municipal București și Graphein - îi mulțumim lui Dan Ionescu (artist media: d.a.i.) - colegul nostru artist care s-a implicat incredibil, cu rezultate pe măsură - mulțumiri doamnei dr.habil.arh. Hanna Derer, profesor universitar la dept. Istoria & Teoria arhitecturii și conservarea patrimoniului, UAUIM.
Expoziția MATACHE este organizată de Grupul de Lucru comunicare al OAR București.
Vă provocăm să luați atitudine și să vizitați MATACHE din str. Sf. Constantin nr. 32, va fi în spațiul Expohub OAR București până pe 30 mai și este deschisă în timpul programului de lucru al filialei.