Pe 31 mai 2023, ora 12,00, la UAUIM, în Sala Frescelor, se desfășoară conferința publică - „Arhitectura în epoca inteligenței artificiale”.
Intrarea este liberă.
Este primul eveniment care abordează această temă și care se desfășoară în spațiul profesional al arhitecților din România.
Organizatorii conferinței sunt Filiala Teritorială București a OAR, UAUIM, HUB UAUIM Business și Casa Paleologu.
Moderatorii evenimentului sunt arh. Yvonne Toader (OAR București, vicepreședinte educație, stagiu și pregatire profesională), arh. Irina Meliță (OAR București, vicepreședinte comunicare, imagine și relația cu membrii) și arh. Andrei Fenyo (OAR București, vicepreședinte legislație, reglementare, regulamente și digitalizare).
Despre inteligența artificială (AI)
În ce măsură domeniul arhitecturii, o disciplină aflată la intersecția artelor, tehnologiei, economiei și problemelor sociale, va fi stimulată de inteligența artificială (AI)? La modul ideal, AI va oferi arhitecților pârghii nebănuite de a explora, noi modele arhitecturale, de a schimba și îmbunătății procesul de design.
Prin folosirea inteligenței artificiale vor putea fi gândite simulări și combinații de scenarii care cu puțin timp în urmă nu ar fi fost posibile.
Pe de altă parte, scepticii vor spune că AI este cea care anunță riscul dispariției profesiei care va fi înlocuită de algoritmi capabili să genereze proiecte în mod autonom.
Plecând de la aceste premise, conferința „Arhitectura în epoca inteligenței artificiale" propune o abordare profesionistă, multidisciplinară și realistă a evoluției binomului arhitectură - inteligență artificială.
Desfășurătorul conferinței „Arhitectura în epoca inteligenței artificiale”:
11:45 – 12:00 - sosirea participanților;
12:00 – 12:10 – cuvânt introductiv susținut de conf. dr. habil. arh. Bogdan Andrei Fezi, vicepreședinte parteneriate și organizații – Filiala Teritorială București a OAR;
12:10 – 13: 00 – prima sesiune - Prezentare generală din perspectivă antropologică - prelegere susținută de către antropologul Alexandru Bălășescu: viziune antropologică asupra provocărilor inteligenței artificiale;
13:00 – 13:45 - a doua sesiune - prezentare de specialitate: prelegere susținută de către dr. arhitect Ionuț Anton - provocările în practică arhitecturală odată cu intrarea în noua etapă;
13:45 – 14:00 - pauză de cafea, networking;
14:00 – 14:20 - a treia sesiune – inginer Eugen Ursu – prezentare: cum se pregătesc antreprenorii din domeniul softurilor de proiectare pentru noile provocări;
14:20 – 14:45 - a patra sesiune - prezentare practică prin generare în vivo, Midjourney - susținută de către arhitect Dragoș Pițu;
14:45 - 15:15 – sesiune de Q&A.
Despre vorbitori
Dr. antropolog Alexandru Bălășescu
Alexandru Bălășescu este antropolog cultural, cu un doctorat obținut la Universitatea California, Irvine. Ariile sale de interes cuprind antropologia corpului, tehnologia și cultura materială, precum și schimbarea climatică.
Alexandru este lector asociat la Royal Roads University, Canada, lector la Fundația Paleologu și fondator al Re-Genera Group.
Autor al volumelor:
- Paris Elegant, Teheran Incitant
- Voioasa expunere a ordinii mondiale
- Într-o zi, orașul. Adoptă un canadian
Dr. arh. Ionuț Anton
Ionuț Anton este designer parametric, arhitect și cercetător. A studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu unde este conferențiar universitar și conducător de atelier de proiectare. A dezvoltat un doctorat cu tema utilizării algoritmilor în arhitectură publicat ca un volum premiat.
Împreună cu Dana Anton este partener la biroul IDZ arhitectură, fondator al studioului de design computațional personalizat de bijuterie i{n}stance și tutore la cursuri opționale de Arhitectură Parametrică și Fabricație digitală în cadrul UAUIM.
A realizat instalații robotice și de artă, unele fiind expuse la Muzeului Național de Artă Contemporană, dar și obiecte de design premiate la Anuala de Arhitectură și prezentate la Romanian Design Week. Susține cursuri și workshopuri ce folosesc Rhinoceros și Grasshopper în domeniile creative: artă, design de bijuterie, design de produs și arhitectură.
Arh. Dragoș Pițu
Dragoș Florian Pițu este absolvent al UAUIM, generația 2015. Este pasionat de domeniul CGI (Computer Generated Image), pasiune pe care o cultivă din copilărie. Dragoș este implicat în proiecte de arhitectură și design foarte diverse.
Ing. Eugen Ursu
Eugen Ursu este cofondator al companiei Graphein, principalul furnizor de servicii de scanare și modelare 3D pentru piața construcțiilor din România. El este cel care a dezvoltat compania într-un integrator de soluții care combină scanarea 3D cu soluțiile Autodesk și alte echipamente și software care folosesc tehnologie de ultimă generație, inclusiv AI, pentru a ajuta arhitecții, constructorii și dezvoltatorii din România să proiecteze și să construiască mai eficient și mai sustenabil.
Serviciile topografice integrate pentru construcții, transformarea digitală și trecerea către adoptarea accelerată a standardelor BIM sunt principalele linii de dezvoltare pentru anii următori.
De asemenea, Eugen moderează interviurile Graphein Talks, prin intermediul cărora promovează experții și bunele practici din mediul construit, inclusiv tehnologiile de ultimă generație, soluțiile inovative, sustenabilitatea, arhitectura și smart cities.