În data de 26 aprilie 2023, doi membri ai Consiliului Teritorial(CT) ai Filialei Teritoriale București a O.A.R., arh. Andrei Fenyo și arh. Sergiu Petrea, au răspuns invitației făcută de Costin Hazarian (membru CT și președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului București) de a participa la ședințele Comisiei de urbanism a CGMB. Invitația a fost făcută pentru ca cei doi arhitecți să își exprime opiniile cu privire la modul în care PMB abordează probleme legate de urbanism și autorizarea lucrărilor de construcții.
Astfel, în cadrul discuțiilor care au avut loc cu membrii Comisiei de urbanism a CGMB, arhitecții invitați au promovat nevoia găsirii unor soluții care sa permită o reducerea a timpilor legați de emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire și a unui mod optim prin care administrația locala poate acționa în vederea dezvoltări sănătoase a Bucureștiului.
Arh. Andrei Fenyo a subliniat evidența faptului că în acest moment există tensiuni care fac ca dialogul să fie situat sub umbra conflictului. Este o situație care nu este specifică unei colectivități sănătoase. În plus, lipsa unor regulamente de urbanism corespunzătoare și abordarea din perspectiva conflictului a discuțiilor legate de intervențiile asupra orașului fac ca dezvoltarea acestuia să fie viciată.
Regulamentele locale de urbanism ale Bucureștiului necesită de foarte multă vreme o revizuire. În acest sens, ar fi utilă o evaluare a consecințelor acestora, a efectului asupra modului în care s-a dezvoltat orașul și asupra proceselor de administrare a Capitalei. Sunt lucruri care trebuie reevaluate din punct de vedere al modului de reglementare.
Disfuncțiile sesizate de colegii din Filiala Teritorială București a O.A.R., în speță cele legate de emiterea CU, au o strânsă legătură cu această lipsă a unor reglementări urbanistice potrivite. Soluția găsită de PMB poate fi interpretată ca o încercare de a dirija intervențiile orașului către o dezvoltare pe care actuala administrație o consideră potrivită. Totodată, este nefiresc ca acțiuni legate de dezvoltarea orașului să ajungă să fie decise de instanțele de judecată. Oricare ar fi justificarea unei decizii, dacă ea ajunge să fie demontată de către instanță, se va ajunge în situația în care, în cel mai bun caz, s-a amânat o acțiune considerată a fi nepotrivită. Între timp, există riscul ca efectele secundare ale unei astfel de situații să scape de sub control și să capete un caracter nociv.