Grupul de Lucru (GdL) Profesional, coordonat de arh. Yvonne Toader, s-a întâlnit joi, 16 martie 2023, fiind prezenți 14 arhitecți: membrii permanenți ai Grupului de lucru, invitați din Consiliul Teritorial și un invitat extern – Alexandru Bălășescu, antropolog.
Alexandru Bălășescu conduce în mod regulat workshopuri pe teme de diversitate și leadership pentru angajați în diverse companii. De asemenea, Bălășescu predă în programul de Master of Global Leadership la Universitatea Royal Roads, Victoria, Canada.
În prima parte a reuniunii s-a discutat posibila demarare a unui program pilot de îmbunătățire a coeziunii organizaționale și de cristalizare a identității de grup a arhitecților din București.
Arhitecții prezenți la întâlnire au subliniat provocările la care este supus profesionistul arhitect în Capitală. De la arhitectul -creator al unui gest cultural, la arhitectul - avocat al clientului, concluzia unanimă a fost că această temă trebuie tratată cu atenție și trebuie analizate toate aspectele în care este implicat un arhitect care profesează într-un spatiu complex precum orașul București.
Actualizarea normelor și a normativelor în exercitarea profesiei de arhitect
Arh. Olivia Colavini a vorbit în cadrul întâlnirii GdL Profesional despre importanța actualizării normelor și normativelor în exercitarea profesiei. Astfel, a propus înființarea unui subgrup de lucru dedicat. Urmează ca discuțiile să fie continuate în GdL Legislație, reglementare, regulamente și digitalizare, condus de arh. Andrei Fenyo.
Cursuri de pregătire profesională
Ultimul punct de discuție pe agenda întâlnirii au fost cursurile de pregătire în vederea obținerii legitimației de verificator. Arhitecții prezenți au fost de acord că sunt binevenite pentru dezvoltarea profesională. Responsabil pentru acest demers va fi arh. Emil Roșca, cu susținerea și consilierea arhitectului Mihai Munteanu.
Următoarea întâlnire de grup a fost fixată pentru a doua parte a lunii aprilie.