Grupul de Lucru (GdL) Profesional al Filialei Teritoriale București a O.A.R. a organizat luni, 27 februarie 2023, în intervalul orar 10,00-12,00, în sala de consiliu de la UAIUM, o întâlnire – masă rotundă cu reprezentanții arhitecților de interior care activează în piață.
A fost o întâlnire la care s-a discutat concret și punctual despre meseria de arhitect de interior, despre drepturile, obligațiile și libertățile acestora, despre limite și nevoia de a-și putea practica meseria fără constrângeri, despre cât de importantă este implicarea pentru obținerea drepturilor cerute, despre responsabilitate și profesionalism, despre coerență și colaborare.
Din partea filialei au participat: arh. Emil Ivănescu – președinte OARB, arh.Yvonne Toader- vicepreședinte OARB, arh. Mihai Munteanu, arh.Cristia Chira, arh. interior Dan Ionescu, arh. interior Mihaela Lazăr, arh. Silvia Pintea. La întâlnire au fost prezenți din partea UAUIM: arh. Marian Moiceanu – rector al UAUIM și arh. Oana Diaconescu, decan al Facultății de Arhitectură de Interior.
În sala de consiliu a UAUIM au fost prezenți peste 50 de arhitecți de interior – studenți sau absolvenți care deja practică meseria.
Înscrierea arhitecților de interior în O.A.R.
S-a discutat despre ce înseamnă înscrierea în O.A.R. și au fost punctate principalele beneficii:
- Organizație profesională puternică, de onoare, recunoscută ;
- Posibilitatea de participare directă la concursuri valoroase, proprii;
- Validare profesională și personală;
- Apartenența la un tablou dedicat arhitecților de interior ;
- Posibilitatea înregistrării proiectelor și statut de autor.
Arhitecții de interior și dreptul de semnătură
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate informații punctuale și în concordanță cu legislația în vigoare în ceea ce privește dreptul de semnătură. Astfel, acesta implică responsabilitate și răspundere profesională față de mediul construit, față de autoritățile publice, față de client și societate.
Un arhitect cu drept de semnătură își asumă independența în luarea deciziilor cu caracter profesional, aderă la codul deontologic și la normele de conduită profesională, la valori culturale, arhitecturale și sociale vizate de către o practică independentă în vederea conservării și promovării acelor valori, are capacitatea de a avea o perspectivă critică și de a adopta o atitudine activă spre îmbunătățirea calității mediului construit.
Dreptul de semnătură este acordat de către Ordinul Arhitecților din România, în urma evaluării în cadrul unui interviu a cunoștințelor, aptitudinilor și experienței profesionale.
Această evaluare este făcută de către o comisie formată din arhitecți cu drept de semnătură.
Odată obținut, dreptul de semnătură generează un complex de drepturi și obligații conexe.
Obținerea dreptului de semnătură este un process complex care are nevoie de implicarea fiecăruia. Este important să existe o delimitare clară între arhitecții de interior și decoratori, respectiv designeri de interior. Este diferența clară dată de educația primită de arhitecții de interior.
De asemenea, s-a insitat asupra obligațiilor care decurg din obținerea dreptului de semnătură:
- Cunoașterea și respectarea reglementărilor legale în vigoare referitoare la exercitarea profesiei.
- Respectarea Codului deontologic al profesiei și a Regulamentului Ordinului Arhitecților din România.
- Informarea clientului cu privire la obligația de a deține și de a respecta avizele, acordurile și autorizațiile necesare, prevăzute de lege.
- Perfecționarea calificării profesionale.
- Asumarea întregii responsabilități profesionale față de client și autorități.
- Servirea intereselor clientului în acord cu interesul public și cu exigențele profesionale.
A fost abordată și tema competențelor dobândite de către studenții care termină Facultatea de Arhitectură de Interior, un lucru benefic fiind că se discută și au început să se faca anumite schimbări încă din 2018 în ceea ce privește curricula facultății. Astfel, au fost introduse noi proiecte tehnice și a fost mărit numărul orelor dedicate acestor proiecte tehnice.
Arhitecții de interior prezenți la întâlnire au fost încurajați să se implice cât mai mult, să fie cât mai prezenți, inclusiv prin înscrierea în ordin.