În perioada 21-28 februarie 2023, la Expohub OAR București, din strada Sf. Constantin nr. 32, va fi găzduită expoziția „Comunitatea academică a Școlii de Arhitectură”(CASA). Coordonatorul expoziției este prof. em. dr. arh. Cristina Olga Gociman.
Vernisajul CASA are loc marți, 21 februarie 2023, ora 18,00, la sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R., din str. Sf. Constantin nr. 32, sector 1.
Despre expoziție
Cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înființarea Școlii de Arhitectură de către Societatea Arhitecților Români (SAR) în 1892, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a inițiat împreună cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București și Uniunea Arhitecților din România, proiectul comun „Comunitatea academică a Școlii de Arhitectură”, acronim CASA, finalizată cu organizarea Galeriei „In Honoris” la etajul 1 al Școlii vechi a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Aceasta cuprinde următoarele panouri infografice: „Evoluția corpului academic”, „Evoluția învățământului de arhitectură”, „Doctori și profesori Honoris Causa”.
De asemenea, în holul Sălii Frescelor a fost prezentată și expoziția „Dascăli și discipoli. Opinii. Reflecții. Mărturii” care evidențiază dimensiunea culturii afective a relației cu școala, atât a dascălilor cât și a discipolilor prin mărturii consemnate, amintiri, desene, fotografii, coagulând un spirit de grup, puternic, creativ, și de ce nu, rebel.
Toate acestea sunt mărturii despre spiritul special al studentului arhitect, despre activismul comunitar, despre coeziune și rezistență prin cultură la manifestările restrictive ale epocii.
Expoziția prezintă o serie de inițiative profesionale ale studenților, cum ar fi: Centrul de proiectare unde au fost concepute Casele de Cultură ale Tineretului (Galați, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu), Seminarul Internațional de Arhitectură (1972) cu invitați străini de marcă Yona Friedman, Jaap Bakema, Nicholas Negroponte și excursiile de studii în străinătate. Dar dincolo de realizările notabile, expoziția ne aduce în memorie viața de zi cu zi a studenților, schițele de schiță, predările, seminarele, practicile de releveu, concursurile, balurile și carnavalurile, tot ceea ce reprezintă secvențele de viață ale școlii.