Filiala Teritorială București a O.A.R. a organizat primul eveniment marca „Marțea arhitecților” din anul acesta. A avut loc în ultima zi de marți a lunii ianuarie și s-a desfășurat cu o prezență majoritară a tinerilor arhitecți. Cele 50 de locuri pe care le permite spațiul de desfășurare au fost ocupate în două zile de la anunțarea evenimentului. Este un semnal clar că trebuie să continuăm astfel de seri și că este nevoie de evenimente în cadrul cărora arhitecții să se poată întâlni pentru a discuta despre meseria lor. Atuul puternic al zilelor de marți dedicate arhitecților este că toți cei prezenți vorbesc aceeași limbă și chiar se întâmplă comunicarea reală.
Despre ce s-a discutat?
La întâlnirea din 31 ianuarie, cei prezenți au vorbit despre cantitatea de documentație necesară unui proiect și despre ce presupune o recepție a unei lucrări. Au fost împărtășite idei despre ce ar trebui să facă un arhitect într-un proiect. Despre faptul că, de cele mai multe ori, arhitectului i se cer mult mai multe lucruri față de ceea ce ar trebui să facă, fapt care duce la un volum de muncă foarte mare, care consumă enorm de mult timp. Astfel, a fost pusă pe tapet nevoia reală de apreciere a tuturor celor care practică meseria de arhitect și cât de important este să aibă o relație corectă cu administrația.
Au fost aduse din nou în discuție felul în care evoluează proiectul care vizează PUG-ul București. Arhitecții tineri prezenți au vrut să afle cât mai multe detalii despre concursurile de soluții, iar stagiarii au avut întrebări pertinente despre perioada pe care o au de parcurs până la obținerea dreptului de semnătură. S-a dezbatut și situația în care au făcut facultatea și au lucrat în afara țării, respectiv în ce condiții pot obține drepturi depline de arhitect în România.
Un subiect interesant abordat la întâlnire și asupra căruia merită insistat este cel despre ce înseamnă școala și educația de arhitectură acum, ce transformări au apărut în ultimii ani, cât de mult știu cei din breaslă despre ce și cum se discută în cei șase ani de școală, ce așteptări au arhitecții de la școală și de la absolvenții proaspeți de arhitectură, ce așteptări au absolvenții de la mediul profesional după absolvire, care e rolul școlii și care este cel al angajatorului/ îndrumătorului de stagiu.
Vestea bună este că am simțit că cei tineri sunt dornici să se implice în ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului.
În mod cert vom ține cont de propunerea pe care am primit-o – să organizăm următoarele alegeri cu votul online.
Și pentru ca noi să putem fi gazde în adevăratul sens al cuvântului, i-am avut parteneri pe cei de la Beciul Domnesc și Meda. Le mulțumim mult, apreciem faptul că ne-au fost alături.
Mulțumim celor care au participat la eveniment, revenim cu forțe proaspete la următorul care se va desfășura în ultima zi de marți a lunii februarie.