Astăzi, 10 august 2022, reprezentanți ai Filialei Teritoriale București au luat parte activ la dezbaterea publică organizată de Primăria Municipiului București pentru abrogarea prevederilor art.4.3 introduse prin HCGMB nr.566/24.10.2019 în cuprinsul Titlului I – Prescripții Generale – punctul 4 – Derogări de la prevederile Regulamentului. Motivarea abrogării, semnată de arhitectul șef, face referire la o redactare într-o exprimare ambiguă, lipsită de precizie și claritate și care conține dispoziții care sunt în contradicție cu reglementările prevăzute de actele normative de rang superior, Legea nr.24/2000 și Legea nr.350/2001.
Contribuția OAR București la masa discuțiilor cu administrația este una dintre căile prin care conducerea din actualul mandat și-a propus să contribuie la ridicarea calității mediului construit al Capitalei și la susținerea transparenței deciziilor pentru oraș.
Participarea la această dezbatere publică a arhitecților Irina Melița – VP Comunicare, membru CD, Mihai Munteanu – responsabil stagiari, membru CT și Camelia Săvoiu, responsabil în relația cu administrația, face ca practica formelor de dialog cu administrația să se diversifice și să continue. Pentru Filiala București, ca organizație profesională, aceasta este o cale de a asigura prezența activă în deciziile privitoare la edificarea orașului și de a le sprijini critic din perspectiva profesională a comunității arhitecților.
Poziția exprimată este clară, fără echivoc:
- susținem elaborarea și finalizarea PUG pentru Capitală, ca fiind singurul element care poate să coordoneze dezvoltarea echilibrată a orașului;
- susținem practica profesională corectă;
- dorim deblocarea situațiilor procedurale problematice;
- suntem favorabili combaterii practicilor care se abat de la principiile deontologiei profesionale.
În ceea ce privește spațiile publice, reiterăm cu fiecare ocazie de dialog și susținem ca proiectele publice să se facă prin concurs de soluții sau să fie aleasă o altă procedură de achiziție calitativă care să excludă licitația cu prețul cel mai mic.
În acest sens, ne vom ralia demersurilor administrațiilor municipale/locale care înțeleg că prin dialog și comunicare susținute pot implementa eficient inițiative benefice pentru toți actorii implicați: investitori, beneficiari finali/companii/cetățeni, organizații publice și/sau private. Grupul de Dialog al OAR București cu Primăriile (GDP) pe tema eficientizării emiterii autorizațiilor, a identificării de soluții pentru problemele de proiectare care afectează durata proceselor administrative este un instrument de facilitare a comunicării profesionale, util pentru Capitală, arhitecți și pentru spațiul construit.