În perioada aprilie-mai 2022, OAR Național și OAR București organizează împreună primul concurs de soluții pentru proiectarea unei școli în Capitală - Școală Nr. 16 Neagoe Basarab. Evenimentul este unul de pionierat. În general, pe tot cuprinsul României, arhitectură școlară este realizată având la bază licitații publice cu prețul cel mai mic, calitatea finală a construcțiilor fiind de cele mai multe ori pe măsura procedurii de achiziții.
Anuala de Arhitectură București și Asociația De-a Arhitectură au venit cu inițiativa de a activa curtea școlii printr-o acțiune ce anunță viitorul concurs de soluții.
Sâmbătă, 14 mai 2022, evenimentul de activare a fost gândit de organizatori atât pentru a implica elevii în tematica imaginării școlii, dar și pentru a discuta despre concursul arhitectură.
Asociația De-a Arhitectură a propus o temă-apel de idei: «Reimaginează-ți școala»/atelier «Școala de vis», elevii fiind invitați să-și reimagineze școala lor de vis printr-un desen/colaj foto/ fotografie/video –mini reportaj/machetă. La acțiune au participat foarte mulți copii, elevi ai școlii, alături de părinți și de cadrele didactice, aproximativ 80 de lucrări fiind predate de către echipele școlare.
Evenimentul a fost deschis de doamna director Hrisanti Bulugea, care a mulțumit tuturor echipelor de elevi care au participat la apelul de idei. De asemenea, au fost aduse mulțumiri cadrelor didactice și părinților pentru implicarea în acțiunea de activare. Directorul Școlii Neagoe Basarab a apreciat public efortul organizației profesionale a arhitecților și a Primăriei Sectorului 3, pentru a avea o unitate de învățământ nouă, la standardele contemporane.
Emil Ivănescu, președintele OAR București, a explicat: „Suntem într-un moment cu totul special, chiar istoric, organizăm primul concurs de soluții în Capitală pentru proiectarea unei școli și aceasta este școala dumneavoastră. Organizația profesională, alături de administrația locală, contribuie la implementarea concursului de soluții în construirea de școli noi. Avem nevoie de cele mai bune proiecte pentru spațiile școlare contemporane și în București, nu doar în celelalte capitale europene. Efortul este unul mare și complex. Atât Primăria Sector 3, echipa de profesori și învățători ai școlii, dar și elevii și părinții acestora își doresc o școală nouă, de cea mai bună calitate, conform standardelor internaționale”.
Mina Sava, președinte De-a Arhitectura, a invitat fiecare echipa să-și prezinte public proiectul, la final fiind adunate o mulțime de idei bune de la clasa pregătitoare până la clasa a VII-a: „O școală verde ca un parc, cu bazin de înnot, o pistă de alergare, clase unde să te simți relaxat, tehnologie de ultimă generație, VR, chiar și animăluțe pentru cei mai mici care să aibă clasele la nivelul solului că să poată vedea cum cresc copacii”.
La sfârșitul zilei de sâmbătă, după terminarea evenimentului de activare, un părinte a transmis un mesaj simplu pe o rețea de socializare:
„A fost un eveniment minunat! Vom avea cea mai tare școală!👍🍀”
Foto: Lucian Calugarescu - Pixelateria