Forumul „Ape pentru comunități durabile" este organizat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Evenimentul se desfășoară în perioada 14 - 15 aprilie 2022, la sediul Bibliotecii Naționale a României din București.
Programul conferinței: 14 aprilie: 9:30 – 15:00, respectiv 15 aprilie: 9:30 – 12:30.
Conferința este un prim-moment al Bienalei “Ape pentru Comunități Durabile”, festival-eveniment european, având că miză conștientizarea valorii râului și raportarea lui la oraș și la comunitate. Evenimentul reunește arhitecți, urbaniști și reprezentanți ai administrațiilor publice locale, stakeholderii interesați de proiecte social/cultural/urbane dar și de business și antreprenoriale.
La deschiderea Forumului Internațional “Ape pentru comunități durabile” vor participa Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Emil Boc, Primar Municipiul Cluj-Napoca, Ciprian Ciucu, Primar Sectorul 6, Clotilde Armand, Primar Sectorul 1, Radu Mihaiu, Primar Sectorul 2, László Borbély, Consilier de Stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Alexandra Bocșe, Consilier de Stat al Președintelui României - Departamentul Climă și Sustenabilitate, Gabriel Știka, Director general Apele Române, Alexandru Găvozdea, președinte OAR, Emil Ivănescu, președinte OAR București, Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României.
Ne dorim să fim alături de Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2, Primăria Sectorului 6 - administrații din cadrul Bucureștiului care dezvoltă proiecte cu apele urbane pentru comunități durabile.
Întregul eveniment se înscrie în eforturile noastre constante de a informa cetățenii și instituțiile din România cu privire la demersurile care trebuie făcute pentru a construi un viitor durabil.
De asemenea, dezbaterea propusă poate oferi experților din autoritățile locale o perspectivă la zi privind prioritățile în privința principiilor de dezvoltare durabilă și a adaptării la schimbările climatice – elemente decisive în procesele de accesare de fonduri de dezvoltare.
Conferința “Ape pentru Comunități Durabile” își dorește să propună o viziune privind rolul arhitectului-urbanist în valorificarea râului pentru oraș. Este acest rol relevant pentru corpul profesional al arhitecților? Este el definit? Vor fi extrase câteva principii de includere a noțiunii de patrimoniu hidrografic în gândirea și practica de urbanism, inclusiv pe baza examinării unor exemple de bună practică. De asemenea, Conferința va propune autorităților publice locale un ghid de management integrat la risc de inundații și modalități practice de a include soluțiile bazate pe natură în dezvoltarea de proiecte.
Bienala este completată cu:
O expoziție a proiectului de amenajarea a râului Someș (la Galeria Galateca, în perioada 15 aprilie – 1 iunie 2022), precum și cu
Lansarea unui screening de inițiative locale care valorifică superior cursurile de apă din interiorul sau din apropierea localităților, care includ folosirea benefică a apei în viața curentă a orașului și locuitorilor lui, care propun soluții bazate pe natură în acord cu rigorile de management integrat al apei (managementul de risc la inundații, fluxuri de ape meteorice, etc.)
Întregul eveniment se înscrie în eforturile noastre constante de a informa cetățenii și instituțiile din România cu privire la demersurile la care trebuie să ne îmbarcăm, ca societate, pentru a construi un viitor durabil.
De asemenea, dezbaterea propusă poate oferi experților din autoritățile locale o perspectivă la zi privind prioritățile în privința principiilor de dezvoltare durabilă și a adaptării la schimbările climatice – elemente decisive în procesele de accesare de fonduri de dezvoltare.
La deschiderea evenimentului vor fi prezenți reprezentanți din mass media. Evenimentul este unul profesional și va fi transmis online către publicul larg.