Invitat: Silvia Pintea - arhitect și mediator
Gazda: Emil Ivănescu - arhitect, Președinte OAR București
Aspecte importante care au fost discutate:
Cum au loc medierile în zona de construcții și arhitectură? Ce înseamnă medierea și de ce este utilă ea în domeniul construcțiilor și arhitecturii?
Medierea este o profesie liberală, extrem de necesară societății. Orice situație poate fi detensionată prin mediere. Este o profesie extrem de aplicabilă în viața reală, în relațiile cu prietenii, în relațiile comerciale, dintre arhitecți, dintre arhitecți și beneficiari, dintre arhitecți și banca, dintre arhitecți și instituții publice.
Medierea este o procedură elegantă și nu sperie. Medierea este o procedură prealabilă și pentru comisia de disciplină.
Orice conflict poate fi detensionat în momentul în care apelezi la mediator și pui comunicarea pe primul plan. Conflictele apar în momentul în care se instalează lipsa de comunicare.
Rolul mediatorului nu este acela de a da soluții. Mediatorul este o persoană foarte discretă și cu o reputație ireproșabilă. Pentru mediator, soluția ideală este de win-win.
Cum a apărut disciplina de mediator?
Este o profesie liberală , iar organizarea în România este făcută prin Consiliul de Mediere, organizație profesională. Există birouri de mediere în toată țara.
Posibile stadii de rezolvări prin mediere: câștig-câștig, câștig-pierdere, pierdere-pierdere. Importantă este partea psihologică a părților care intră în conflict.
În cazul în care medierea nu este posibilă, se ajunge în instanță unde se pierde mult: bani, prestigiu. Sunt situații de confidențialitate când este exclus să se ajungă în instanță. În instanță poți pierde tot și sunt multe victime colaterale.
Fiecare caz de mediere este diferit. Există câteva tipologii:
Vezi toate podcasturile OAR București