Filiala București a Ordinului Arhitecților din România felicită Primăria Municipiului București (PMB) pentru reușita demersului privind salvarea Hanului Solacolu (Solacoglu), valoros monument de arhitectură aflat în pragul distrugerii. Faptul că, odată cu rezolvarea problemelor legate de expropriere, Hanul revine în proprietatea Municipalității este un prim pas care permite gândirea unei strategii pe termen lung pentru întreg monumentul istoric aflat pe Calea Moșilor la numărul 132-134 (LMI cod B-II-m-B-19262).
Având în vedere semnificația monumentului și necesitatea introducerii lui în conștiința publică, OAR București recomandă ca această strategie să ia în considerare refacerea hanului pe baza unui concurs de soluții.
De ce este necesar concursul de soluții?
Repunerea Hanului Solacolu în viața orașului nu presupune doar salvarea, consolidarea și restaurarea monumentului, ci și refuncționalizarea lui spre folosința publicului. De aceea este necesară selecția celui mai bun proiect care să poată integra toate aceste tipuri de intervenții.
Acesta este motivul pentru care OAR București solicită și recomandă pentru Hanul Solacolu organizarea unui concurs de soluții, aceasta fiind procedura legală, prezentă în Legea 98/2016, pentru a identifica cel mai bun proiect și cea mai bună soluție, pe baza unor criterii în care primează calitatea profesională. Este singurul mod prin care putem avea certitudinea că lucrările necesare se vor desfășura în relație unele cu altele, la calitatea impusă de o clădire simbol din patrimoniul capitalei: concursul de soluții este nu numai soluția preferabilă pentru acest caz, dar și procedura legală necesară pentru toate investițiile publice.
Concursul se impune deoarece prin refacerea clădirii și refuncționalizarea ei, impactul urbanistic și social în zona va fi important, iar funcționarea ei sustenabilă va necesita un plus de spații și de acțiuni cu funcțiuni bine gândite.
Ca probă, în aceeași zonă, Hanul Gabroveni, actualul ARCUB Gabroveni, a avut parte de consolidare, restaurare și extindere funcțională tot printr-un concurs de soluții, în 2009, identificându-se astfel cea mai bună soluție pentru implementare.
Istoria care obligă
Construit în 1859 de către frații Solacoglu, hanul care le poartă numele a fost gândit ca unul de lux, cu tente exclusiviste și care a avut parte de o arhitectură bucureșteană cât se poate de autentică. A fost un spațiu în care poposeau negustorii și străinii înstăriți care se aflau în tranzit în București, pe calea Moșilor, artera care unea Piața Mare (azi Unirii) de Piața Obor, jumătatea centrului vechi pe care se înșirau odată manufacturi și ateliere de meșteri.
Ajuns într-o stare de degradare accentuată, Hanul Solacolu se încăpățânează să păstreze detalii unice în arhitectura bucureșteană, cum ar fi prispa cu geamlâc. Există chiar și o placă comemorativă care menționează că încăperile hanului l-au găzduit pe Liuben Caravelov, lider al emigrației revoluționare bulgare în ajunul Războiului de Independență.
Astfel, pentru ca hanul Solacolu să fie redat orașului și introdus într-un circuit cultural și turistic mai larg și pentru a funcționa în parametrii optimi pe care îi poate oferi clădirea și terenul aferent ei, este nevoie de organizarea unui concurs de soluții care să selecteze ideile cele mai valoroase de restaurare și refuncționalizare a imobilului.
Foto: Inquam Photo