Joi, 21 octombrie, ora 17:30, a avut loc Festivitatea de Premiere a câștigătorilor Apelului de Idei Casa bioclimatică Alumil.
Evenimentul a fost unul restrâns din pricina condițiilor sanitare.
Juriul apelului a fost alcătuit din arh. Sergiu Petrea, arh. Tamina Lolev, arh. Adrian Zerva, arh. Ioana Brăescu, ing. Horia Petran și ing. Ana Călușaru.
În urma jurizării au fost desemnate câștigătoare următoarele proiecte:
PREMIUL I - în valoare de 5000 de euro - proiectul cu nr. jurizare 50 , cod PM0527.
Autori: Pintea Ruben -Otniel, coautor - Mazarianu Dragoș -Andrei.
PREMIUL II - în valoare de 3000 de euro - proiectul cu nr. jurizare 54 , cod RA2525.
Autori: Guriță Andreea, Stoicescu Robert-Gabriel.
PREMIUL III - în valoare de 1500 de euro - proiectul cu nr. jurizare 58, cod MM5671.
Autori: Matei Cristina și Crețu Mihai, coautor - Ploeșteanu Irina.
MENȚIUNE - în valoare de 500 de euro - proiectul cu nr. jurizare 53, cod VE7523.
Autori: Panait Andra, Păduraru Cosmin, Ambrosă Alexandru, Șolcă Adina-Elena.
Partea dificilă a apelului de idei „Casa bioclimatică Alumil", precum și a jurizării proiectelor, a fost sintetizarea și mixul unor idei creative de design cu constrângeri foarte exacte impuse de normele arhitecturii bioclimatice și cele ce aparțin arhitecturii verzi. Juriul a analizat proiectele din optica acestui efort ce presupune de fapt colaborarea între profesioniști, colaborarea între diferite specializări și cum acestea pot fi relevante prin obiectul final, soluția de arhitectură.
Ne bucurăm că nominalizații și câștigătorii sunt arhitecți stagiari. Este un semnal important care vine din partea colegilor noștri. Filiala București a OAR, alături de Alumil, face eforturi pentru a oferi oportunități profesionale tinerilor arhitecți și arhitecților stagiari.
Realizarea notabilă a acestui apel de idei este aceea că a reușit să implementeze un program extins de workshop împreună cu Alumil, generând diferite dezbateri și prezentări despre modelele de case verzi, standardul nZEB, despre legislația în domeniu și impactul acestora asupra profesiei noastre. În final, toate aceste acțiuni s-au coagulat într-un proiect, o casă bioclimatică ideală, prin care atât designul de arhitectură cât și constrângerile tehnico-energetice s-au întrepătruns.
Astfel, a fost depășită granița nivelului abstract și au rezultat proiecte fezabile.
Atât standardul nZEB, cât și noțiunea de casă bioclimatică, sunt introduse în contextul românesc, nu de foarte multă vreme. Deși ele au născut controverse, este nevoie ca acestea să fie înțelese și asimilate în primul rând de către arhitecți, de specialiști, de beneficiari și de întreaga piață de profil.
Apelul de idei „Casa bioclimatică Alumil" și „Workshopul nZEB" sunt evenimente incluse în cadrul Anualei de Arhitectură București 2021.
Mulțumim tuturor participanților și felicitări câștigătorilor!
PS: proiectele vor fi încărcate pe site-ul apelului în perioada imediat următoare.