Stimați colegi,
Primiți, atașat, anunțul și invitația de participare la Bienala Națională de Arhitectură din acest an.
Etapa actuală este cea mai importantă pentru că înscrierile - cu proiectele paginate - se face până pe 31 iulie 2021.
O bienală de succes este aceea la care participă toate proiectele valoroase realizate în ultimii 3 ani. Este datoria noastră să descoperim aceste proiecte și să convingem autorii să participe la Concurs.
Vă rog să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca informația să ajungă la arhitecții membrii ai UAR, OAR, RUR, APUR, ASAR..... Este o competiție deschisă tuturor arhitecților și colaborarea dintre toate asociațiile profesionale nu poate decât să contribuie la o selecție corectă și reală a proiectelor valoroase.
Vă rog să facem dovada că suntem o breaslă unită și că putem organiza o manifestare cu impact național care să atragă atenția asupra rolului pe care ar trebui sa-l joace arhitecții într-o Românie echilibrată, prosperă, europeană.
Vă doresc sănătate, inspirație și încredere,
Arh. Ileana Tureanu
Președinte U.A.R.
www.uniuneaarhitectilor.ro
Bienala Națională de Arhitectură 2021 „ACUM”
Arhitectura cum?
Acum este nevoie de arhitecți care proiectează pentru oameni.
Acum se croiește Noul Bauhaus european.
Acum este nevoie de creativitate.
Acum trebuie să găsim calea de a lega arta, cultura, știința și tehnologia.
Acum salvăm patrimoniul care ne prezintă și reprezintă.
Acum imaginăm un viitor durabil, integrator, pentru minte și suflet.
Acum imaginăm spații publice incluzive, pentru toți.
Acum este momentul dialogului între identități diferite, asumând diversitatea ca pe un bun cultural inestimabil.
Acum aducem Pactul verde european în orașele și casele noastre.
Acum scriem despre arhitectură, pentru a iniția o dezbatere largă cu privire la mediul construit.
Acum comunicăm poetica arhitecturii mai rapid și mai departe ca oricând.
Acum asumăm efemeritatea unei arhitecturi capabile de reconfigurări.
Acum studenții arhitecți imaginează viitoruri posibile.
Acum arhitecții redescoperă meșteșugurile tradiționale și le actualizează.
Acum este momentul arhitecturii și al arhitecților.
Acum este nevoie de unitate si solidaritate.
Acum este nevoie de noi toți.
Arhitectura cum?
Suntem în plină perioadă de înscriere a proiectelor în concurs (15 iulie - 30 iulie).
Pentru aceasta etapă, cea mai importantă, iată câteva informații utile:
Te poți înscrie online la concurs în cele 15 secțiuni:
1. Secțiunea Locuințe individuale cuprinde toate tipurile de locuințe unifamiliale finalizate în ultimii 3 ani
2. Secțiunea Locuințe colective cuprinde toate tipurile de imobile de locuire colectivă finalizate în ultimii 3 ani
3. Secțiunea Clădiri industriale, administrative, turistice și sport se adresează proiectelor pentru programe arhitecturale specifice comunității: birouri, administrație, servicii, comerț, spații de producție, agrement / loisir și sport, finalizate în ultimii 3 ani.
4. Secțiunea Clădiri socio-culturale (educație, sănătate, cult) se adresează proiectelor pentru programe arhitecturale din aria: cultură / cult, educație, sănătate, finalizate în ultimii 3 ani.
5. Secțiunea Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității cuprinde proiectele de restaurare a construcțiilor listate în LMI, consolidări de construcții cu valoare culturală, ambientală care și-au găsit un destin diferit în societatea contemporană prin recuperarea și valorificarea arhitecturală, finalizate în ultimii 3 ani.
6. Secțiunea Arhitectură de interior se referă la proiectele de amenajare interioară a spațiilor publice și rezidențiale - individuale sau colective - finalizate în ultimii 3 ani.
7. Secțiunea Spațiul public și comunitar se referă la proiectele de mobilitate urbană, amenajări / reamenajări / modernizări de trasee și zone pietonale, promenade, bulevarde, pasaje pietonale, piețe civice, piețe comerciale, maluri de apă / cheiuri / faleze; spații de reflecție și reprezentare: spații asociate unor obiective de interes public / esplanade, piațete cu caracter cultural, trasee / zone cu caracter memorialistic; spații pentru loisir și recreere: parcuri și grădini urbane, scuaruri, promenade verzi / albastre; micro-spații publice din zone rezidențiale sau mixte (locuri de joacă etc.), alte spații de interes public în regim deschis sau semi-deschis din localitățile urbane și stațiunile din țară, proiecte finalizate în ultimii 3 ani.
8. Secțiunea Revitalizare Rurală include proiectele destinate mediului rural, indiferent de funcțiune sau gabarit, care își propun să activeze resursele locale -specific local, tehnici/ meșteșuguri/materiale, precum și forța de muncă - și să ofere continuitate și dezvoltare durabilă comunității - indiferent că este vorba despre o gospodărie, o autoritate locală, un agent economic, o parohie sau alt tip de beneficiar, finalizate sau în curs de finalizare, în ultimii 3 ani.
9. Secțiunea Arhitectura verde, sustenabilă va cuprinde proiecte care valorifică, în construcții, utilizarea energiilor alternative regenerabile cu consumuri minime în exploatare, care vizează clădiri noi sau reabilitarea unor valori arhitecturale de patrimoniu, finalizate în ultimii 3 ani.
10. Secțiunea Publicații de arhitectură este destinată cărților și periodicelor - în format tipărit sau digital - de critică, istorie și teorie din domeniile arhitectură, conservarea patrimoniului, urbanism sau design, realizate în ultimii 3 ani.
11. Secțiunea Fotografia de arhitectură se adresează autorilor de fotografie de arhitectură: arhitecți, studenți la Arhitectură, absolvenți sau studenți ai Facultăților de Arte Plastice și Film, alte specialități care au proiecte realizate în ultimii 3 ani.
12. Secțiunea Efemer cuprinde proiecte care se încadrează în categoriile tururi ghidate, pavilioane expoziționale, saloane de artă și arhitectură, street delivery, evenimente urbane și artistice, altele asemenea, finalizate în ultimii 3 ani. Secțiunea se adresează arhitecților, studenților la Arhitectură, absolvenților sau studenților ai Facultăților de Arte Plastice și Film.
13. Secțiunea Diplome-arhitecți în afirmare cuprinde proiecte de diplomă de la Facultățile de Arhitectură, Design interior și urbanism, realizate în ultimii 3 ani.
14. Secțiunea Școli de vară de arhitectură, Tabere de creație este destinată produselor realizate în cadrul atelierelor de arhitectură de tipul școlilor de vară care au activitate în mediul rural sau în centrele urbane și care contribuie la creșterea calității obiectului de arhitectură indiferent dacă se referă la construcții contemporane, conservarea și restaurarea patrimoniului imobil sau la proiecte de cercetare.
15. Secțiunea Proiecte vizionare cuprinde proiecte de concurs, proiecte „de sertar”, proiecte care nu au fost concepute cu intenția directă de a fi materializate acum, dar pe care arhitecții autori au considerat important să le aștearnă pe hârtie, acestea având de spus despre arhitectură un cuvânt ce trebuia rostit cu necesitate.
GALELE de Premiere se vor desfășura în 9 orașe din țară - București (1, 6, 13, 15) , Cluj (2, 7), Craiova (9), Iași (5, 11), Sibiu (14), Sf. Gheorghe (8), Târgoviște (10),Târgu-Mureș (12), Timișoara (3,4).
În jurul expoziției-concurs, prezentată publicului larg în lunile octombrie și noiembrie, vor fi organizate evenimente conexe - conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, manifestări culturale, evenimente de stradă care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului și a teatrului care vor atrage nu numai profesioniști, ci și un public larg.Iată alte câteva informații utile și vă încurajăm să vă înscrieți la BNA 2021:
1. Pentru orice întrebări sau informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați via: uarbna2021@gmail.com, pagina de Facebook https://www.facebook.com/uar.bna
2. Platforma pentru înscrierea proiectelor este https://www.entryform.ro/bna2021/
3. Regulamentul concursului se află la adresa https://www.uar-bna.ro
4. Calendarul Bienalei este următorul:
10 iunie 2021: Lansarea BNA
15 - 31 iulie 2021: Predare on-line proiecte
16 august 2021: Comunicarea proiectelor selectate
1-17 septembrie 2021: Predare materiale tipărite – toate secțiunile
01 - 10 octombrie 2021: Jurizare
16 octombrie – 16 noiembrie 2021: Gale de premiere, Expoziții concurs și evenimente
Aveți tot sprijinul echipei organizatorice!
Vă rugăm să distribuiți această invitație și altor colegi interesați de participare.