Prima pagină
› Anunțuri
› iunie 2021
› Dăm startul Zilei Mondiale Art Nouveau cu o „vânătoare de comori” în Brașov, București, Târgu Mureș și Timișoara
Dăm startul Zilei Mondiale Art Nouveau cu o „vânătoare de comori” în Brașov, București, Târgu Mureș și Timișoara
Cu ocazia ediției 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită an de an pe 10 iunie, Institutul Național al Patrimoniului invită publicul iubitor de patrimoniu, istorie și explorări culturale să (re)descopere diversitatea Art Nouveau din țara noastră printr-o amplă serie de evenimente publice, care vor avea loc în cele 10 orașe înscrise până acum în program.
Alături de partenerii și organizatorii de evenimente din țară, reconectăm comunitățile locale cu particularitățile regionale ale stilului Art Nouveau în arhitectura și arta decorativă și promovăm punerea lui în valoare, pentru început, prin evenimente - online și offline - dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau precum: trasee ghidate, expoziții (carte și design grafic, mobilier și decorațiuni, schițe de arhitectură, vitralii etc), trasee tip vânătoare de comori, jocuri și activități pentru copii, proiecții de film și dezbateri.
> În perioada 10-20 iunie, Institutul Național al Patrimoniului alături de parteneri locali organizează "vânătoarea de comori Art Nouveau" - Art Nouveau Treasure Hunt la Brașov, București, Tîrgu Mureș și Timișoara: trasee culturale interactive adaptate particularităților stilului Art Nouveau din fiecare oraș gazdă și gândite pentru parcurgere individuală sau grupuri mici >> START înscrieri (locurile pentru accesarea gratuită a traseelor sunt limitate!)
Ce înseamnă Art NouveauTreasure Hunt?
Când spunem Art Nouveau (Franța), Secession (Austria, Ungaria), Jugendstil (Germania), Liberty (Italia), Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia) ne gândim la efervescența sfârșitului de secol XIX și începutul secolului XX. Acești termeni umbrelă cuprind toate valențele libertății de expresie și a varietății formelor artistice pe care această perioadă de rapidă modernizare le-a adus în artă, arhitectură, urbanism, pictură, sculptură, mobilier și obiecte decorative.
Art Nouveau Treasure Hunt este traseu cultural interactiv care vă invită să priviți detaliile arhitecturii în stil Art Nouveau din Brașov, București, Târgu Mureș și Timișoara. Tematica fiecărui traseu se inspiră din tema din acest an a Zilei Mondiale Art Nouveau și anume „Animale” și pune în valoare istoria și particularitățile locale ale stilului și elementelor Art Nouveau.
Câteva detalii despre fiecare traseu în parte (fără ca acestea să strice surpriza descoperirii LIVE) și instrucțiuni pentru accesare, în cele ce urmează. Important: Pentru a putea parcurge oricare dintre cele 4 trasee disponibile este necesar să descărcați gratuit aplicația Actionbound (disponibilă atât pentru Android cât și iOS).
Art Nouveau Treasure Hunt în Brașov
Brașovul era la începutul secolului al XX-lea un oraș în plină dezvoltare, puternic marcat de cultura occidentală. Edificiile în stil Art Nouveau construite urmează liniile geometrice ale Jugendstilului german, dar și ale Secessionului vienez și maghiar, utilizând în același timp și elemente din arta și arhitectura locală. Art Nouveau Treasure Hunt în Brașov este un traseu prin care poți observa rezultatele specifice al stilului Art Nouveau manifestat în această zonă și exprimat prin clădirile arhitecților Albert Spitz, Albert Schuller, Oscar Goldschmidt și Karácson Endre. La Brașov vei descoperi detalii arhitecturale și simboluri Art Nouveau neașteptate.
Vă invităm să parcurgeți traseul oricând în intervalul 10-20 iunie (în limita locurilor disponbile), accesând acest link. (Vor fi necesare descărcarea gratuită a aplicației Actionbound și conexiune internet pe toată durata vânătorii de detalii Art Nouveau).
Art Nouveau Treasure Hunt în București Art Nouveau Treasure hunt în București este un traseu cultural interactiv ce vă provoacă să descoperiți detalii neașteptate ale artei și arhitecturii în stil Art Nouveau din București. Veți afla povești despre despre arhitectura începutului de secol XX, despre arhitecții Dimitrie Maimarolu, Petre Antonescu, Alexandre Clavel, A. G. Davidescu, Arghir Culina, despre pictorii Kimon Loghi și Cecilia Cuțescu Storck și sculptorii Dimitrie Paciurea și Frederic Storck.
Vă invităm să parcurgeți traseul oricând în intervalul 10-20 iunie (în limita locurilor disponbile), accesând acest link. (Vor fi necesare descărcarea gratuită a aplicației Actionbound și conexiune internet pe toată durata vânătorii de detalii Art Nouveau).
Art Nouveau Treasure hunt în Timișoara
Clădirile Art Nouveau din cartierele Elisabetin, Cetate și Fabric reprezintă prezențe importante în scenografia urbană a acestor zone. Martin Gemeinhardt, László Székely și Leopold Baumhorn sunt câțiva dintre artiștii mișcării Arta 1900 manifestate la Timișoara precum Secessionul vienez și maghiar. Ei au proiectat clădiri pline de semnificații, de aceea în 2021, Art Nouveau Treasure Hunt în Timișoara aduce în atenție simbolurile zoomorfe regăsite în mișcarea artistică din acest oraș.
Nu dăm puncte de reper din traseul cultural, ci vă invităm să le descoperiți pas cu pas, încercând acest treasure hunt. Puteți parcurge traseul oricând în intervalul 10-20 iunie (în limita locurilor disponbile), accesând acest link. (Vor fi necesare descărcarea gratuită a aplicației Actionbound și conexiune internet pe toată durata vânătorii de detalii Art Nouveau).
Art Nouveau Treasure hunt în Târgu Mureș
Centrul orașului găzduiește clădiri emblematice pentru rolul administrativ, educativ sau rezidențial, majoritatea fiind în stil Secession, parte din curentul Art Nouveau. Dezső Jakab, Marcell Komor, Radó Sándor și Várady Árpád se numără printre arhitecții care au construit clădiri remarcabile, reprezentative pentru oraș și pentru Transilvania. Toți însă au particularizat stilurile recunoscute cu elemente inspirate din folclorul transilvănean. Art Nouveau Treasure hunt în Târgu Mureș te provoacă să găsești detalii interesante pe fațadele clădirilor, pe care poate nu le-ai observat înainte, printre care bineînțeles și simboluri zoomorfe.
Nu dăm exemple, deși poate cunoașteți deja câteva clădiri, ci vă invităm să încercați pe cont propriu acest treasure hunt. Puteți parcurge traseul oricând în intervalul 10-20 iunie (în limita locurilor disponbile), accesând acest link. (Vor fi necesare descărcarea gratuită a aplicației Actionbound și conexiune internet pe toată durata vânătorii de detalii Art Nouveau).
Actualizăm constant programul Zilei Mondiale Art Nouveau 2021 în România pe artnouveau.patrimoniu.ro! Iată câteva selecții din program:
& 10 iunie & 12 iunie, Mediaș, jud. Sibiu - Art Nouveau & Secession într-un burg săsesc - (tururi ghidate - organizate de Walking Tours Mediaș) - pentru cei curioși să afle cum au ajuns elemente de Art Nouveau francez sau de Secession pe fațadele unui burg construit de sași și recunoscut pentru multiculturalitate. Pentru detalii, caută Mediaș-ul pe harta evenimentelor pe artnouveau.patrimoniu.ro.
& 11 iunie, Iași - Acesta NU este un Tur Art Nouveau (organizat de Asociația Iași.Travel) "Unde nu-i Art Nouveau, vai de picioare!" spun organizatorii și asta pentru că în afara arcului carpatic, chiar și într-o fostă capitală a Principatelor Române precum Iașiul, elementele de arhitectură Art Nouveau sunt extrem de puține și risipite în spațiul urban. Arhitecții și specialiștii în turism cultural de la Iași.Travel ne propun un traseu lung dar interesant pentru a descoperi povestea detaliilor Art Nouveau ale Iașiului. Pentru mai multe informații, caută Iașiul pe harta evenimentelor pe artnouveau.patrimoniu.ro.
& 10-13 iunie - Ziua Mondială Art Nouveau în județul Timiș (tururi ghidate și expoziție – mobilier & artă decorativă, schițe de architectură - organizate în oașele bogate în Art Nouveau Arad, Jimbolia, Lugoj și Timișoara de către Consiliul Județean Timiș, Asociația Prin Banat, Muzeu Național Banat și municipalitățile Lugoj și Jimbolia. Pentru detalii, caută Timișul pe harta evenimentelor pe artnouveau.patrimoniu.ro.
& 10-13 iunie, Oradea - Tur tematic Art Nouveau “Animale” - motive zoomorfe în decorația Art Nouveau (expoziție), Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate (expoziție) și seria de evenimente Art Nouveau pentru copii (un weekend plin de activități dedicate celor mici) la Oradea, jud. Bihor. Detalii, pe paginile organizatorilor: Oradea Heritage, Municipalitatea Oradea și partenerii acestora.
& 10 iunie, ora 15:00, online - Cum (re)descoperim patrimoniul Art Nouveau în România? (dezbatere online și provocare inspirată de exemplele de bună practică prezentate de invitații noștri - reprezentanți ai unor municipalități și comunități locale care pun deja patrimoniul Art Nouveau în centrul demersurilor de construire a unor identități și strategii locale pentru turism cultural și dezvoltare. Detalii, în curând, pe pagina Institutul Național al Patrimoniului.
Dacă vrei să împărtășești impresii sau să semnalezi un alt eveniment de #ZiuaMondialaArtNouveau, ne poți scrie pe artnouveau@patrimoniu.ro. România se numără printre țările cu un important patrimoniu Art Nouveau construit și mobil, a cărui poveste, adoptare și adaptare - în contextul mișcării Arta 1900 - merită puse în valoare, cu atât mai mult pe 10 iunie, când acest curent este sărbătorit, cu toate particularitățile sale regionale și locale, în întreaga lume.
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a onora memoria a doi mari reprezentanți ai stilului - Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.
Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului al XX-lea. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei, de la începutul modernismului rusesc în estul țării și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, încă puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.
Anul acesta tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network - rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau - o reprezintă Animalele. Și asta pentru că, în tandem cu motivele vegetale atât de amplu explorate în arhitectura și design-ul specific curentului, motivele zoomorfe sunt prezente atât pe decorația fațadelor Art Nouveau, cât și pe elemente de patrimoniu mobil - mobilier, decorațiuni interioare, bijuterii sau obiecte de uz cotidian. Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a curentului cunoscut și drept Stille Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Secession (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Modernismo Catalan (Catalunia, Spania) etc.
Anunțuri din 9 iunie 2021:
Dăm startul Zilei Mondiale Art Nouveau cu o „vânătoare de comori” în Brașov, București, Târgu Mureș și Timișoara