Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat grav aproximativ 22000 de clădiri din Capitală. Conform unui raport realizat în anul respectiv, 6000 dintre acestea ar fi necesitat reparații de urgență.
În condițiile în care fondul construit al țării s-a învechit între timp fără intervenții considerabile si circa 13,4% din locuințele existente sunt realizate după anul 1989, problema seismului, a consolidării și reabilitării a devenit esențială, atât pentru calitatea arhitecturii cât și pentru viața locutorilor.
Astfel, pe lângă problema consolidării si a siguranței, este important sa știm si în ce fel putem reacționa mai bine în cazul unui cutremur.
În acest scop OAR București a demarat două colaborări importante în contextul asigurării calității și siguranței fondului construit, cu precădere cel vulnerabil, precum și al comunicării și implicării în problematica seismică din București.
Astfel anunțăm inițierea unor dezbateri profesionale privind zona consolidărilor și a intervențiilor pe clădiri existente între OAR București și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, AMCCRS, cu scopul asigurării unui cadru și unor condiții optime pentru protecția fondului construit vulnerabil, a fondului de patrimoniu.
În același context vă invităm să completați un test informativ generat de colegii noștri de la Fundația Comunitară București, FCB, cu care OARB a inițiat recent o colaborare în vederea implicării în domeniul informării și educării pe tema riscului seismic din București prin programul FCB, ”Bucureștiul Pregătit”.
Scopul demersului este de a disemina în rândul arhitecților dar și a publicului larg, a cetățeanului din capitală, întreaga problematica dezvoltată pe subiectul risc seismic, în contextul în care Bucureștiul este una dintre cele mai sensibile capitale europene în cazul producerii unui seism datorită fondului construit îmbătrânit iar locuitorii sunt extrem de expuși unei astfel de situații.
Cu această ocazie dorim să prezentăm câteva materiale de conștientizare a publicului, utile în dezbaterile mai libere, cu abordări creative pe tema seismului, a riscului, a rezilienței, dar și cu posibilitate de achiziționare a rucsacului pentru cazuri de urgență:
Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență
Sub Tocul Usii - platforma care îți pune la dispoziție atât echipamentul de protecție necesar pentru supraviețuire în cazul unui cutremur, cât și informații și tehnici utile în cazul unui dezastru
Bine Boutique - primul magazin caritabil al Crucii Roșii Române
Simularea unui cutremur major în Tokyo (pdf)