Bucureștiul are câteva zone de mare impact turistic, urbanistic, social, cultural și de mediu. Parcul Natural Văcărești este una dintre aceste zone, aducând identitate capitalei într-un mod inedit, dar perfect sustenabil și în consens cu practicile internaționale de actualitate de realizare a unor ecologii urbane. Fiind o arie protejată, parcul are restricții și zonificări impuse pentru prezervarea sa.
Orice inițiativă de a organiza de a prezerva și a dezvolta sustenabil zona este binevenită, dar trebuie respectat regimul de zona protejată. De aceea, precum în cazul oricăror zone particulare și cu impact major pentru capitală, recomandăm inițierea unui concurs de soluții pentru a dezvolta zona, singura procedură prezenta în Legea Achizițiilor Publice care poate să ofere cea mai bună soluție, în acest caz dar și în altele. Tema concursului trebuie să fie întocmită cu absolută seriozitate prin colaborarea dintre profesioniști multidisciplinari, administrație, organizațiile de mediu, implicând și consultarea publică.
Exemple asemănătoare sunt întâlnite în toată Europa, iar pentru noi, cel mai aproape exemplu este la Cluj, unde administrația realizează un concurs internațional de soluții pentru amenajarea Parcului de Est, încă înainte de a dezvolta PUZ-ul zonei. Echipa care va câștiga concursul de soluții va realiza tot pachetul de proiectare.
Echipa presupune o colaborare multidisciplinară între arhitecți, urbaniști, peisagiști, ingineri și specialiști de mediu, oferind cea mai bună soluție validată de un juriu selecționat și profesionist.
Bucureștiul are un potențial enorm urbanistic și arhitectural pe care nu știm să-l punem în valoare în mod calitativ și transparent, astfel încât să devină o resursă valoroasă și nu doar o simplă speculă imobiliară.
arh. Emil Ivănescu
Președinte OAR București