Ne face o deosebită bucurie să vă invităm la un prim eveniment dintr-o serie dedicată Ghidului de Arhitectură Eclezială, proiect strategic al Ordinului Arhitecților din România, care-și propune să promoveze proiectele noi de biserici ca instrumente majore ale spațiului public și să le orienteze corect către specificul local și confesional.
Evenimentul încearcă să răspundă unor întrebări cheie, precum: Poate fi îmbinată tradiția arhitecturii ecleziale ortodoxe cu tehnica betonului armat? Când, cum și de ce a apărut ideea de biserică-tip? Cum poate fi percepută contribuția creatoare a arhitectului în construcția unui lăcaș de cult? Poate exista o viziune unitară în ce privește construirea și decorarea murală a unei biserici, care să le articuleze într-un ansamblu coerent? În ce tipologii arhitecturale se încadrează bisericile ortodoxe edificate în România interbelică și comunistă?
Dezbaterea la care vă invităm, constând într-o masă rotundă urmată de discuții libere, se va focaliza asupra unui studiu de caz extrem de relevant și anume cele peste 100 de biserici proiectate de către Dimitrie Ionescu Berechet, arhitectul șef al Patriarhiei Române între 1930 și 1963.
Vor participa: Ștefan Ionescu Berechet, Ana Maria Goilav, Horia Moldovan, Dan Ionescu. Discuțiile vor fi moderate de Hanna Derer.
Evenimentul ce va avea loc în data de 6 noiembrie 2019, orele 18.30-20.30 în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, str. Academiei 18-20, este organizat de Ordinul Arhitecțior din România, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbansim Ion Mincu și Uniunea Arhitecților din România.
Dezbaterea va fi precedată de o expoziție găzduită în holul Sălii Frescelor, ce prezintă planșe de arhitectură, fotografii de epocă și fotografii actuale, ce ilustrează numeroase lucrări din portofoliul arhitectului D. Ionescu Berechet. Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 octombrie-7 noiembrie.