Ordinul Arhitecților din România implementează, alături de Deloitte Consultanță SRL (lider de asociere) și Reff și Asociații SCA, contractul de achiziție publică de servicii de expertiză pentru fundamentarea, elaborarea și consultarea publică a Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC), în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu”, beneficiar fiind Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Principalele rezultate prevăzute în cadrul contractului sunt:
1. Raportul de analiză diagnostic necesar a fi realizat în vederea fundamentării Codului elaborat, raport care va consta în:
a. analiza privind legislația din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și a domeniilor conexe și identificarea disfuncționalităților de la nivelul legislației directe și conexe în privința amenajării teritoriului, urbanismului, mediului, cadastrului, proprietății, zonelor construite protejate și monumentelor istorice, gestiunii riscurilor naturale și industriale;
b. analiza detaliată privind structurile de specialitate organizate la nivelul autorităților administrației publice locale și identificarea disfuncțiilor și neconformităților în raport cu cadrul legal;
2. Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor elaborat, având la bază Tezele prealabile care vor fi aprobate prin Hotărâre a Guvernului României.
În prezent, ne aflăm în prima etapă a proiectului, respectiv elaborarea Raportului analiză diagnostic. În acest scop, am demarat prezentul proces de consultare internă, cu scopul de a sprijini fundamentarea punctului de vedere al experților noștri.
Vă rugăm să ne ajutați să identificăm disfuncționalitățile cadrului normativ prin completarea formularului pe care îl puteți accesa la următorul link:
https://forms.gle/JuJwKBSC3gVr9SCr5
Vă mulțumim pentru sprijin și vă reamintim că așteptăm răspunsurile dumneavoastră până pe 26 septembrie 2019.
___________________
Context
Necesitatea îmbunătățirii legislației primare ce asigură cadrul de proiectare și realizare a construcțiilor și importanța reducerii sarcinilor administrative care afectează calitatea mediului construit și mediul de afaceri, se numără printre motivele pentru care Ordinul Arhitecților din România a considerat oportună participarea în cadrul asocierii și, ulterior, în cadrul procedurii de achiziție publică.
Contractul de achiziție publică de servicii este derulat în cadrul proiectului „Sistematizarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și consolidarea capacității administrative a structurilor de specialitate din instituțiile publice centrale cu responsabilități în domeniu”, Cod SIPOCA 50, are o valoare totală ( pentru toți partenerii)de 1.822.318,40 lei (cu TVA), are o durată de 14 luni iar rezultatul principal al acestuia va fi Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor care va cuprinde o legislație coerentă și clară și va reprezenta un instrument esențial pentru planificarea dezvoltării și realizarea investițiilor în România și pentru asigurarea unei arhitecturi de calitate.
În cadrul asocierii, Ordinul Arhitecților din România contribuie la coordonarea activității experților care vor asigura realizarea serviciilor de expertiză prevăzute în cadrul contractului. Experții acoperă domenii precum: amenajarea teritoriului, urbanism, arhitectură, inginerie civilă, instalații, peisaj, geografie, monumente istorice, mediu, geodezie, căi ferate, drumuri și poduri.
Proiectul menționat al cărui beneficiar este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, este finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Prin serviciile care vor fi prestate în cadrul contractului va fi de asemenea asigurat și un proces consultativ cu mediul profesional pe întreaga perioadă de elaborare a codului care va urmări clarificarea rolurilor în amenajarea teritoriului, urbanism și construcții și identificarea pârghiilor colaborative și interdisciplinare pentru a răspunde exigențelor din domeniile amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.
Mulțumesc,
Simona Calapodescu
consilier juridic O.A.R..
Ordinul Arhitecților din România
str. Arthur Verona, Pictor nr.19
010312, București, România
tel/fax: 021 317 26 34, 0728 872 150
e-mail: office@oar.archi
www.oar.archi